Nie ma jak u mamy – wybrane przepisy

9 grudnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

_j4

Kto nie lubi lub nie wspomina wspaniałej kuchni swojej mamy… Zawsze kojarzy się ze wspaniałymi potrawami, które w naszym wykonaniu nie zawsze chcą smakować tak samo. Dzisiaj kilka przepisów pochodzących z książki Ewy Aszkiewicz pt.: „Kuchnia polska. Nie ma jak u mamy” wydanej przez Wydawnictwo Publicat. Szczerze polecamy.

 

Jajka faszerowane rzeżuchą

Składniki:
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– kopiasta łyżka majonezu
– łyżka musztardy
– duża parówka lub 10 dag kiełbasy parówkowej
– sól
– pieprz
– 2 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy
– marynowana papryka
– młode listki rzeżuchy
– gęsty majonez
– liście sałaty
Przygotowanie:
Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, delikatnie wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno pokrojoną parówkę ucieramy z żółtkami, posiekaną rzeżuchą, łyżką majonezu i musztardą, dodajemy przyprawy, wyrabiamy (farsz powinien być pulchny i lekko pikantny). Nadziewamy białka, formując zgrabne kopczyki. Porcje układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przybieramy papryką, porcją majonezu, posypujemy rzeżuchą. Podajemy zaraz po przygotowaniu, wtedy rzeżucha nie traci świeżości i wygląda apetycznie.

_pub1

Camembert z ananasem

Składniki:
– 2 serki camembert
– 4 krążki ananasów z puszki
– kiść dorodnych winogron
– 2 żółtka
– tarta bułka wymieszana z mielonymi orzechami włoskimi (pół na pół) do panierowania
– olej
– listki winogron
Przygotowanie:
Serki kroimy w poprzek na połowę, obtaczamy w roztrzepanych widelcem żółtkach, panierujemy w tartej bułce z orzechami, smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Na wyłożonych listkami winogron talerzykach układamy usmażone porcje, na wierzchu kładziemy krążek ananasa, w jego środek dorodne winogrono, boki zakąski otaczamy winogronami. Podajemy gorące.

_pub10

Pieczeń wieprzowa z jabłkami

Składniki:
– 1,5 kg wieprzowiny – szynki lub schabu karkowego
– 4 duże winne jabłka
– szklanka białego wytrawnego wina
– płaska łyżka masła
– tłuszcz do wysmarowania brytfanny
– łyżka cukru
Do marynaty:
– szklanka wody
– szklanka octu winnego lub ziołowego
– 3 duże łyżki oleju
– kieliszek czystej wódki
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– łyżeczka ziaren kolendry
– łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
– 10 ziaren ziela angielskiego
– liść laurowy
– łyżeczka soli
– łyżka cukru
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę: czosnek i cebulę siekamy, przyprawy tłuczemy w moździerzu. Wodę z olejem zagotowujemy, dodajemy sól, cukier i rozdrobnione przyprawy, zagotowujemy ponownie i trzymamy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 3 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy oliwę i wódkę, przykrywamy, pozostawiamy do lekkiego przechłodzenia. Mięso, wytarte wilgotną ściereczką skropioną octem, układamy w kamiennym garnku, zalewamy zimną marynatą i trzymamy przez 2 dni w chłodnym miejscu (w tym czasie kilkakrotnie zmieniamy jego położenie). Przesiąknięte marynatą mięso wyjmujemy, obsuszamy, układamy w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, wierzch lekko smarujemy masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy zacznie się rumienić, polewamy od czasu do czasu przecedzoną marynatą i wytworzonym sosem. Obrane i wypestkowane jabłka dzielimy na części, posypujemy cukrem, zalewamy winem i gotujemy na małym ogniu (nie powinny się rozgotować!). Mięso kroimy w zgrabne porcje, układamy w wygrzanym półmisku i obkładamy jabłkami. Sos spod pieczeni, lekko doprawiamy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Podajemy w sosjerce.

_pub11

Schab karkowy w miodzie

Składniki:
– 4 plastry (całość ok. 40 dag) o grubości 1 cm niezbyt mocno przerośniętego schabu karkowego
– kilka ząbków czosnku
– płynny miód
– 2 słoiczki keczupu (po 100 g każdy)
Przygotowanie:
Plastry mięsa lekko wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, rozkładamy na desce, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, układamy na arkuszu folii aluminiowej, smarujemy obficie miodem. Folię szczelnie zawijamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki (nie dodajemy innych przypraw, nie solimy!). Na godzinę przed podaniem rozkładamy plastry w naczyniu do zapiekania i wkładamy do gorącego podgrzanego do temperatury 200 st. C piekarnika na 30-35 min (czas pieczenia zależy od grubości plastrów mięsa). Od czasu do czasu mięso polewamy wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Gdy będzie miękkie, zalewamy keczupem. Składniki powstałego sosu dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy mięso do gorącego piekarnika (na ok. 5 min.). Podajemy do grubego makaronu typu wstążki lub do kładzionych klusek z półfrancuskiego ciasta.

_pub9

Żeberka wieprzowe z włoską kapustą

Składniki:
– 1 kg mięsnych żeberek
– cebula
– olej
– mała głowa lub 1/2 głowy dużej włoskiej kapusty
– sól
– pieprz
– 2 duże kwaskowe jabłka
– łyżka mąki krupczatki
– płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego
– zielenina
Przygotowanie:
Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką żeberka dzielimy na 4 równe części, oprószamy mąką wymieszaną z przyprawami, smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Mięso przekładamy do rondla. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy do naczynia z żeberkami, całość posypujemy nasionami kopru, podlewamy 1/2 szklanki wody zagotowanej na patelni po smażeniu cebuli, naczynie szczelnie przykrywamy, stawiamy na małym ogniu i dusimy. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojoną w średni 'makaronik’ kapustę, całość trzymamy na niewielkim ogniu (bez przykrycia). Po 10 min. do rondla dodajemy utarte na jarzynowej tarce z dużymi otworami jabłka (wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych), zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami.

_pub12

Ewa Aszkiewicz: Kuchnia polska. Nie ma jak u mamy

Ewa Aszkiewicz – królowa kuchni polskiej.
Prawie 2 miliony sprzedanych książek tej autorki!

_nie-ma-jak-u-mamy-b-iext23356945Nie ma jak u mamy: rodzinne ciepło, miłość i pyszna kuchnia.
Wypróbowane przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, zostały wzbogacone wskazówkami dotyczącymi gotowania, anegdotami opowiadanymi przy stole oraz pięknymi fotografiami.

Bogactwo kuchni polskiej, mnogość smaków, aromatów i barw. To wszystko znajdziesz w wyjątkowej książce Kuchnia polska. Nie ma jak u mamy. Publikacja stanowi zbiór sprawdzonych tradycyjnych przepisów. Przypomni czasy dzieciństwa i pozwoli stworzyć atmosferę domu, do którego chce się wracać.
Kuchnia mamy to kolorowe przystawki, pachnące zupy, wyśmienite dania z mięs, ryb i warzyw, świeże surówki i sałatki, wymarzone desery, napoje oraz potrawy świąteczne.

Nie ma jak u mamy! To u niej znajdujemy zrozumienie, uśmiech, miłość i najlepszą kuchnię pod słońcem!

Ewa Aszkiewicz
Kuchnia polska. Nie ma jak u mamy
Wydawca: Publicat S.A.
Rok wydania: 2013
Ilość str.: 290
Cena okładkowa: 39,90 zł

_j4

Polecamy: http://publicat.pl/

Serdecznie dziękujemy Grupie Wydawniczej PUBLICAT za udostępnienie egzemplarza promocyjnego – Redakcja






FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...