Kto nie lubi lub nie wspomina wspaniałej kuchni swojej mamy… Zawsze kojarzy się ze wspaniałymi potrawami, które w naszym wykonaniu nie zawsze chcą smakować tak samo. Dzisiaj kilka przepisów pochodzących z książki Ewy Aszkiewicz pt.: „Kuchnia polska. Nie ma jak u mamy” wydanej przez Wydawnictwo Publicat. Szczerze polecamy.
Jajka faszerowane rzeżuchą
Składniki:
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– kopiasta łyżka majonezu
– łyżka musztardy
– duża parówka lub 10 dag kiełbasy parówkowej
– sól
– pieprz
– 2 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy
– marynowana papryka
– młode listki rzeżuchy
– gęsty majonez
– liście sałaty
Przygotowanie:
Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, delikatnie wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno pokrojoną parówkę ucieramy z żółtkami, posiekaną rzeżuchą, łyżką majonezu i musztardą, dodajemy przyprawy, wyrabiamy (farsz powinien być pulchny i lekko pikantny). Nadziewamy białka, formując zgrabne kopczyki. Porcje układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przybieramy papryką, porcją majonezu, posypujemy rzeżuchą. Podajemy zaraz po przygotowaniu, wtedy rzeżucha nie traci świeżości i wygląda apetycznie.
Camembert z ananasem
Składniki:
– 2 serki camembert
– 4 krążki ananasów z puszki
– kiść dorodnych winogron
– 2 żółtka
– tarta bułka wymieszana z mielonymi orzechami włoskimi (pół na pół) do panierowania
– olej
– listki winogron
Przygotowanie:
Serki kroimy w poprzek na połowę, obtaczamy w roztrzepanych widelcem żółtkach, panierujemy w tartej bułce z orzechami, smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Na wyłożonych listkami winogron talerzykach układamy usmażone porcje, na wierzchu kładziemy krążek ananasa, w jego środek dorodne winogrono, boki zakąski otaczamy winogronami. Podajemy gorące.
Pieczeń wieprzowa z jabłkami
Składniki:
– 1,5 kg wieprzowiny – szynki lub schabu karkowego
– 4 duże winne jabłka
– szklanka białego wytrawnego wina
– płaska łyżka masła
– tłuszcz do wysmarowania brytfanny
– łyżka cukru
Do marynaty:
– szklanka wody
– szklanka octu winnego lub ziołowego
– 3 duże łyżki oleju
– kieliszek czystej wódki
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– łyżeczka ziaren kolendry
– łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
– 10 ziaren ziela angielskiego
– liść laurowy
– łyżeczka soli
– łyżka cukru
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę: czosnek i cebulę siekamy, przyprawy tłuczemy w moździerzu. Wodę z olejem zagotowujemy, dodajemy sól, cukier i rozdrobnione przyprawy, zagotowujemy ponownie i trzymamy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 3 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy oliwę i wódkę, przykrywamy, pozostawiamy do lekkiego przechłodzenia. Mięso, wytarte wilgotną ściereczką skropioną octem, układamy w kamiennym garnku, zalewamy zimną marynatą i trzymamy przez 2 dni w chłodnym miejscu (w tym czasie kilkakrotnie zmieniamy jego położenie). Przesiąknięte marynatą mięso wyjmujemy, obsuszamy, układamy w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, wierzch lekko smarujemy masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy zacznie się rumienić, polewamy od czasu do czasu przecedzoną marynatą i wytworzonym sosem. Obrane i wypestkowane jabłka dzielimy na części, posypujemy cukrem, zalewamy winem i gotujemy na małym ogniu (nie powinny się rozgotować!). Mięso kroimy w zgrabne porcje, układamy w wygrzanym półmisku i obkładamy jabłkami. Sos spod pieczeni, lekko doprawiamy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Podajemy w sosjerce.
Schab karkowy w miodzie
Składniki:
– 4 plastry (całość ok. 40 dag) o grubości 1 cm niezbyt mocno przerośniętego schabu karkowego
– kilka ząbków czosnku
– płynny miód
– 2 słoiczki keczupu (po 100 g każdy)
Przygotowanie:
Plastry mięsa lekko wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, rozkładamy na desce, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, układamy na arkuszu folii aluminiowej, smarujemy obficie miodem. Folię szczelnie zawijamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki (nie dodajemy innych przypraw, nie solimy!). Na godzinę przed podaniem rozkładamy plastry w naczyniu do zapiekania i wkładamy do gorącego podgrzanego do temperatury 200 st. C piekarnika na 30-35 min (czas pieczenia zależy od grubości plastrów mięsa). Od czasu do czasu mięso polewamy wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Gdy będzie miękkie, zalewamy keczupem. Składniki powstałego sosu dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy mięso do gorącego piekarnika (na ok. 5 min.). Podajemy do grubego makaronu typu wstążki lub do kładzionych klusek z półfrancuskiego ciasta.
Żeberka wieprzowe z włoską kapustą
Składniki:
– 1 kg mięsnych żeberek
– cebula
– olej
– mała głowa lub 1/2 głowy dużej włoskiej kapusty
– sól
– pieprz
– 2 duże kwaskowe jabłka
– łyżka mąki krupczatki
– płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego
– zielenina
Przygotowanie:
Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką żeberka dzielimy na 4 równe części, oprószamy mąką wymieszaną z przyprawami, smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Mięso przekładamy do rondla. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy do naczynia z żeberkami, całość posypujemy nasionami kopru, podlewamy 1/2 szklanki wody zagotowanej na patelni po smażeniu cebuli, naczynie szczelnie przykrywamy, stawiamy na małym ogniu i dusimy. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojoną w średni 'makaronik’ kapustę, całość trzymamy na niewielkim ogniu (bez przykrycia). Po 10 min. do rondla dodajemy utarte na jarzynowej tarce z dużymi otworami jabłka (wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych), zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami.
Ewa Aszkiewicz: Kuchnia polska. Nie ma jak u mamy
Ewa Aszkiewicz – królowa kuchni polskiej.
Prawie 2 miliony sprzedanych książek tej autorki!
Wypróbowane przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, zostały wzbogacone wskazówkami dotyczącymi gotowania, anegdotami opowiadanymi przy stole oraz pięknymi fotografiami.
Bogactwo kuchni polskiej, mnogość smaków, aromatów i barw. To wszystko znajdziesz w wyjątkowej książce Kuchnia polska. Nie ma jak u mamy. Publikacja stanowi zbiór sprawdzonych tradycyjnych przepisów. Przypomni czasy dzieciństwa i pozwoli stworzyć atmosferę domu, do którego chce się wracać.
Kuchnia mamy to kolorowe przystawki, pachnące zupy, wyśmienite dania z mięs, ryb i warzyw, świeże surówki i sałatki, wymarzone desery, napoje oraz potrawy świąteczne.
Nie ma jak u mamy! To u niej znajdujemy zrozumienie, uśmiech, miłość i najlepszą kuchnię pod słońcem!
Ewa Aszkiewicz
Kuchnia polska. Nie ma jak u mamy
Wydawca: Publicat S.A.
Rok wydania: 2013
Ilość str.: 290
Cena okładkowa: 39,90 zł
Polecamy: http://publicat.pl/
Serdecznie dziękujemy Grupie Wydawniczej PUBLICAT za udostępnienie egzemplarza promocyjnego – Redakcja