„Nie ma jak u mamy” – recenzja

6 grudnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ewa Aszkiewicz: „Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska”

 

Są takie książki, które oglądamy i takie, z których korzystamy. Pozycja „Kuchnia polska. Nie ma jak u mamy” Ewy Aszkiewicz, to taka książka kucharska, którą możemy i podziwiać i czerpać z niej inspiracje. Zachwyca na pewno wydanie, stylizacja niemal każdej strony na strony z albumu lub pamiętnika, z owym czarownym wdziękiem i nastrojem, który sprawia, że czujemy się oczarowani i zarazem od razu głodni. A taka magia – to powód, aby taką książkę mieć w podręcznej biblioteczce kuchennej. Wydanie sprawia także, że książkę możemy spokojnie kupić jako prezent, i to taki udany, który zadowoli każdą prawdziwą panią domu.

_pub1

_pub2

_pub3

W książce znajdziemy pomysły zarówno na przystawki, jak i dania obiadowe, w tym zupy, mięsa, dana mączne, ryby, dania z kasz, ziemniaków i warzyw oraz oczywiście desery, a także nalewki i konfitury. Czym nas może zachwycić? Z pewnością pomysłami na faszerowane jajka (z rzeżuchą czy pieczarkami), zapiekanym serem z ananasem, zapiekanymi ogórkami czy blinami.  Wśród zup odnajdziemy takie rarytasy jak na przykład: chłodnik z owoców lasu, zupa z selera czy żurek jarzynowy. Mięsa to prawdziwa uczta dla smakosza, aż ślinka do ust napływa na widok szynki pieczonej w ananasach czy pieczeni z jabłkami albo medalionów z borówkami. Dla wielbicieli ryb, dla przykładu: szczupak po staropolsku lub karp z pieczarkami. Omlet muślinowy, naleśniki z zaścianka, babka ziemniaczana, krokiety orzechowe, deser ryżowy i jałowcówka, to też propozycje, który oprzeć się raczej ciężko.

_pub4

_pub5

_pub6

Przepisy są proste, często staropolskie, takie, które nie wymagają nowomodnych przypraw czy mało znanych dodatków. Są polskie, rodzime, wypróbowane i jednocześnie każdy opowiada inną historię. W książce zawarto także anegdoty, wskazówki, porady, ale nie wyszukane, ale takie, którymi często dzielimy się z przyjaciółkami. Jednym słowem książka pełna pasji, ciepła i domowej kuchni.

Moim zdaniem fantastyczna, pełna uroku pozycja, którą z przyjemnością odkrywam. A mam nadzieję, że przepisy, które chcę wypróbować, będą równie udane i smakowite, jak sobie je wyobrażam. Polecam gorąco.

_pub7

_pub9

_pub8

Ewa Aszkiewicz – królowa kuchni polskiej.
Prawie 2 miliony sprzedanych książek tej autorki!

Nie ma jak u mamy: rodzinne ciepło, miłość i pyszna kuchnia.

_nie-ma-jak-u-mamy-b-iext23356945Wypróbowane przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, zostały wzbogacone wskazówkami dotyczącymi gotowania, anegdotami opowiadanymi przy stole oraz pięknymi fotografiami.

Bogactwo kuchni polskiej, mnogość smaków, aromatów i barw. To wszystko znajdziesz w wyjątkowej książce Kuchnia polska. Nie ma jak u mamy. Publikacja stanowi zbiór sprawdzonych tradycyjnych przepisów. Przypomni czasy dzieciństwa i pozwoli stworzyć atmosferę domu, do którego chce się wracać.

Kuchnia mamy to kolorowe przystawki, pachnące zupy, wyśmienite dania z mięs, ryb i warzyw, świeże surówki i sałatki, wymarzone desery, napoje oraz potrawy świąteczne.

Nie ma jak u mamy! To u niej znajdujemy zrozumienie, uśmiech, miłość i najlepszą kuchnię pod słońcem!

Ewa Aszkiewicz
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska
Wydanie: 2013
Wydawnictwo Publicat S.A.
Format: 260x215mm
Liczba stron: 288
Cena okładkowa: 39,90 zł
Cena na stronie Wydawnictwa: 29,52 zł

Polecamy: http://publicat.pl/

Serdecznie dziękujemy Grupie Wydawniczej Publicat za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego – Redakcja






FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...