„Nie ma jak u mamy” – recenzja

6 grudnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ewa Aszkiewicz: „Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska”

 

Są takie książki, które oglądamy i takie, z których korzystamy. Pozycja „Kuchnia polska. Nie ma jak u mamy” Ewy Aszkiewicz, to taka książka kucharska, którą możemy i podziwiać i czerpać z niej inspiracje. Zachwyca na pewno wydanie, stylizacja niemal każdej strony na strony z albumu lub pamiętnika, z owym czarownym wdziękiem i nastrojem, który sprawia, że czujemy się oczarowani i zarazem od razu głodni. A taka magia – to powód, aby taką książkę mieć w podręcznej biblioteczce kuchennej. Wydanie sprawia także, że książkę możemy spokojnie kupić jako prezent, i to taki udany, który zadowoli każdą prawdziwą panią domu.

_pub1

_pub2

_pub3

W książce znajdziemy pomysły zarówno na przystawki, jak i dania obiadowe, w tym zupy, mięsa, dana mączne, ryby, dania z kasz, ziemniaków i warzyw oraz oczywiście desery, a także nalewki i konfitury. Czym nas może zachwycić? Z pewnością pomysłami na faszerowane jajka (z rzeżuchą czy pieczarkami), zapiekanym serem z ananasem, zapiekanymi ogórkami czy blinami.  Wśród zup odnajdziemy takie rarytasy jak na przykład: chłodnik z owoców lasu, zupa z selera czy żurek jarzynowy. Mięsa to prawdziwa uczta dla smakosza, aż ślinka do ust napływa na widok szynki pieczonej w ananasach czy pieczeni z jabłkami albo medalionów z borówkami. Dla wielbicieli ryb, dla przykładu: szczupak po staropolsku lub karp z pieczarkami. Omlet muślinowy, naleśniki z zaścianka, babka ziemniaczana, krokiety orzechowe, deser ryżowy i jałowcówka, to też propozycje, który oprzeć się raczej ciężko.

_pub4

_pub5

_pub6

Przepisy są proste, często staropolskie, takie, które nie wymagają nowomodnych przypraw czy mało znanych dodatków. Są polskie, rodzime, wypróbowane i jednocześnie każdy opowiada inną historię. W książce zawarto także anegdoty, wskazówki, porady, ale nie wyszukane, ale takie, którymi często dzielimy się z przyjaciółkami. Jednym słowem książka pełna pasji, ciepła i domowej kuchni.

Moim zdaniem fantastyczna, pełna uroku pozycja, którą z przyjemnością odkrywam. A mam nadzieję, że przepisy, które chcę wypróbować, będą równie udane i smakowite, jak sobie je wyobrażam. Polecam gorąco.

_pub7

_pub9

_pub8

Ewa Aszkiewicz – królowa kuchni polskiej.
Prawie 2 miliony sprzedanych książek tej autorki!

Nie ma jak u mamy: rodzinne ciepło, miłość i pyszna kuchnia.

_nie-ma-jak-u-mamy-b-iext23356945Wypróbowane przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, zostały wzbogacone wskazówkami dotyczącymi gotowania, anegdotami opowiadanymi przy stole oraz pięknymi fotografiami.

Bogactwo kuchni polskiej, mnogość smaków, aromatów i barw. To wszystko znajdziesz w wyjątkowej książce Kuchnia polska. Nie ma jak u mamy. Publikacja stanowi zbiór sprawdzonych tradycyjnych przepisów. Przypomni czasy dzieciństwa i pozwoli stworzyć atmosferę domu, do którego chce się wracać.

Kuchnia mamy to kolorowe przystawki, pachnące zupy, wyśmienite dania z mięs, ryb i warzyw, świeże surówki i sałatki, wymarzone desery, napoje oraz potrawy świąteczne.

Nie ma jak u mamy! To u niej znajdujemy zrozumienie, uśmiech, miłość i najlepszą kuchnię pod słońcem!

Ewa Aszkiewicz
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska
Wydanie: 2013
Wydawnictwo Publicat S.A.
Format: 260x215mm
Liczba stron: 288
Cena okładkowa: 39,90 zł
Cena na stronie Wydawnictwa: 29,52 zł

Polecamy: http://publicat.pl/

Serdecznie dziękujemy Grupie Wydawniczej Publicat za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego – Redakcja