Produkty z cukrem stanowią 10% kalorii spożywanych przez człowieka. Substancje słodzące są szkodliwe przede wszystkim dlatego, że powodują wzrost wagi oraz ubytki w zębach. Dodatkowo dostarczają do Twojego organizmu pustych kalorii. Zobacz jakie jeszcze skutki zachodzą w organizmie przy nadmiernym spożywaniu cukru.
Nadmierne tłuszcze
Wśród dorosłych w przeciągu 30 lat osób otyłość zwiększyła się o 3 razy, natomiast u dzieci dwa raz tyle. Spożywanie dużej ilości cukru powoduje gromadzenie się tłuszczy w okolicy brzucha. Może to prowadzić do zwiększenia ryzyka chorób serca i wystąpienia cukrzycy.
Pogorszenie nerwicy
Kiepska dieta bogata w cukry może spowodować pogorszenie się objawów nerwicy. Przez to mogą wystąpić problemy z radzeniem sobie w sytuacjach stresowych. Do tego dochodzą problemy z myśleniem, zmęczenie, a nawet niewyraźne widzenie. To wszystko może wywołać atak paniki, niepokoju i strach. Kiedy poziom cukru osiąga wysoki poziom nasze ciało zaczyna źle reagować, pojawiają się drżenia i napięcia mięśni. Już odpowiednia dieta może zmniejszyć objawy nerwicy, dodać energii.
Luki w odporności
Cukier może tłumić odpowiedź systemu immunologicznego. Wszystko dlatego, że bakterie oraz grzyby żywią się cukrem, co powoduje wzrost ryzyka infekcji.
Szybsze starzenie się
Cukier powoduje utratę elastyczności tkanek, co wpływa na wygląd skóry. Cukier rozkłada kolagen, powoduje zaburzenia procesów metabolicznych, a także choroby degeneracyjne.
Przewlekłe choroby
Cukier podwyższa poziom insuliny. Jeżeli więc spożywasz więcej cukru, to więcej przetwarzasz węglowodanów. Może to prowadzić to powstania niektórych nowotworów, chorób serca, trądziku, czy krótkowzroczności.
Zaburzenia nastroju
Zbyt wysoki poziom cukru prowadzi do problemów z opanowaniem nastroju i zwiększa ryzyko wystąpienia depresji. Cukier zaburza poprawne działanie hormonów przez co możesz mieć problemy z emocjami i stanami zaburzenia.
Niedobory chromu
Przy diecie bogatej w cukry nie dostarczasz swojemu organizmowi odpowiedniej ilości chromu. Jest on odpowiedzialny za regulowanie poziomu cukru we krwi. Chrom znajdziesz w produktach pochodzenia zwierzęcego, owocach morza i roślinach.
Próchnica
Może powodować nawet ubytki w zębach. Cukier działa na zęby bardziej niż jakikolwiek inny produkt.