Nefretete – ciasto miodownik przekładane

26 grudnia 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Składniki

Ciasto:

– 2,5 szklanki mąki

– 1/3 szklanki cukru

– 2 jajka

– 2 łyżki miodu

– łyżeczka sody oczyszczonej

– łyżka gęstej śmietany

– 1/4 kostki masła

Masa:

– 1/2 litra mleka

– 4 łyżki kaszy manny

– kostka masła

– po kilka kropli aromatu cytrynowego i pomarańczowego

– 3/4 szklanki cukru

Polewa:

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki margaryny

– 2 łyzki wody

– 2 łyżki cukru

– garść posiekanych orzechów włoskich

– garść wiórków kokosowych

Wykonanie:

1. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy, wykladamy na blachę i pieczemy 10 minut w temp.180 st. C. Studzimy.

2. Kaszę gotujemy w 1/2 litra mleka na gęsto, następnie studzimy. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając ostudzona kaszę. Dodajemy aromaty i mieszamy.

3. Składniki polewy gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając.

4. Masę dzielimy na dwie części i przekładamy placki. Wierzch smarujemy ciepła polewą, posypujemy orzechami i wiórkami.

Pycha!!!