Nefretete – ciasto miodownik przekładane

26 grudnia 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Składniki

Ciasto:

– 2,5 szklanki mąki

– 1/3 szklanki cukru

– 2 jajka

– 2 łyżki miodu

– łyżeczka sody oczyszczonej

– łyżka gęstej śmietany

– 1/4 kostki masła

Masa:

– 1/2 litra mleka

– 4 łyżki kaszy manny

– kostka masła

– po kilka kropli aromatu cytrynowego i pomarańczowego

– 3/4 szklanki cukru

Polewa:

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki margaryny

– 2 łyzki wody

– 2 łyżki cukru

– garść posiekanych orzechów włoskich

– garść wiórków kokosowych

Wykonanie:

1. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy, wykladamy na blachę i pieczemy 10 minut w temp.180 st. C. Studzimy.

2. Kaszę gotujemy w 1/2 litra mleka na gęsto, następnie studzimy. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając ostudzona kaszę. Dodajemy aromaty i mieszamy.

3. Składniki polewy gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając.

4. Masę dzielimy na dwie części i przekładamy placki. Wierzch smarujemy ciepła polewą, posypujemy orzechami i wiórkami.

Pycha!!!



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...