Nefretete – ciasto miodownik przekładane | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Nefretete – ciasto miodownik przekładane

26 grudnia 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Składniki

Ciasto:

– 2,5 szklanki mąki

– 1/3 szklanki cukru

– 2 jajka

– 2 łyżki miodu

– łyżeczka sody oczyszczonej

– łyżka gęstej śmietany

– 1/4 kostki masła

Masa:

– 1/2 litra mleka

– 4 łyżki kaszy manny

– kostka masła

– po kilka kropli aromatu cytrynowego i pomarańczowego

– 3/4 szklanki cukru

Polewa:

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki margaryny

– 2 łyzki wody

– 2 łyżki cukru

– garść posiekanych orzechów włoskich

– garść wiórków kokosowych

Wykonanie:

1. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy, wykladamy na blachę i pieczemy 10 minut w temp.180 st. C. Studzimy.

2. Kaszę gotujemy w 1/2 litra mleka na gęsto, następnie studzimy. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając ostudzona kaszę. Dodajemy aromaty i mieszamy.

3. Składniki polewy gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając.

4. Masę dzielimy na dwie części i przekładamy placki. Wierzch smarujemy ciepła polewą, posypujemy orzechami i wiórkami.

Pycha!!!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...