Nefretete – ciasto miodownik przekładane
Składniki
Ciasto:
– 2,5 szklanki mąki
– 1/3 szklanki cukru
– 2 jajka
– 2 łyżki miodu
– łyżeczka sody oczyszczonej
– łyżka gęstej śmietany
– 1/4 kostki masła
Masa:
– 1/2 litra mleka
– 4 łyżki kaszy manny
– kostka masła
– po kilka kropli aromatu cytrynowego i pomarańczowego
– 3/4 szklanki cukru
Polewa:
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki margaryny
– 2 łyzki wody
– 2 łyżki cukru
– garść posiekanych orzechów włoskich
– garść wiórków kokosowych
Wykonanie:
1. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy, wykladamy na blachę i pieczemy 10 minut w temp.180 st. C. Studzimy.
2. Kaszę gotujemy w 1/2 litra mleka na gęsto, następnie studzimy. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając ostudzona kaszę. Dodajemy aromaty i mieszamy.
3. Składniki polewy gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając.
4. Masę dzielimy na dwie części i przekładamy placki. Wierzch smarujemy ciepła polewą, posypujemy orzechami i wiórkami.
Pycha!!!