Naturalne sposoby wzmacniania wzroku, czyli dlaczego warto jeść borówki?

18 stycznia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Borówka czarna już w czasach prehistorycznych uchodziła za wielki przysmak. Historia pokazuje jednak, że owoc ten ceniono również za wyjątkowe właściwości zdrowotne – tak jest i dziś. Borówka czarna działa przeciwwirusowo, bakteriobójczo, przeciwbólowo i uspokajająco. Łagodzi dolegliwości związane z infekcjami układu oddechowego, ale przede wszystkim wspomaga tak cenny narząd wzroku.

fot_1_1

Mała czarna – bardzo zdrowa

Vaccinium myrtillus, znana jako borówka czernica (borówka czarna, czernica, czarna jagoda), jest stosunkowo małą, bo osiągającą zaledwie 15 do 60 cm wysokości krzewinką. Należy do rodziny wrzosowatych i rośnie zarówno w Europie, jak też w zachodniej części Azji. Spotykana jest również w północnoamerykańskich Górach Skalistych. Ta rosnąca w kępach mała roślinka kwitnie w maju i czerwcu, a owocuje końcem czerwca i w lipcu. Ze względu na duże właściwości zdrowotne zbierane są zarówno jej liście, jak i owoce, które im dojrzalsze, tym smaczniejsze.

Owoce borówki czarnej są źródłem antocyjanów, garbników, resweratrolu i błonnika oraz wielu witamin i minerałów, takich jak witaminy A, C, B1, i B2, B3 (PP), kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, cynk, mangan, chrom.

To, co wyróżnia borówki to szczególnie duża zawartość antocyjanów – roślinnych barwników nadających jagodom kolor ciemno-niebieski. Borówki zawierają nawet 200 razy więcej tej substancji niż inne owoce (jedynie aronia może poszczycić się ich wyższą zawartością). Antocyjany są silnymi przeciwutleniaczami hamującymi powstawanie wolnych rodników (utleniaczy, oksydantów), których działanie może uszkadzać komórki organizmu – w tym komórki siatkówki oka, co może prowadzić z wiekiem do jej degeneracji. Związki te występują zarówno w świeżych owocach borówki, jak też w powstałych z nich przetworach – sokach i dżemach.

Z borówką na ratunek oczom

Bioflawonoidy zawarte w czarnych jagodach wzmacniają:
• ściany naczyń włosowatych w gałce ocznej – poprawiając jej ukrwienie i dotlenienie siatkówki;
• strukturę i przejrzystość soczewki oka – poprzez wspomaganie syntezy kolagenu;
• wytwarzanie rodopsyny w receptorach siatkówki – co sprzyja lepszemu widzeniu po zmroku i zapobiega nadwrażliwości na światło (ważne np. dla kierowców).

W ten sposób chronią oczy przed schorzeniami, które często mogą prowadzić nawet do ślepoty, zwłaszcza w podeszłym wieku. Jednocześnie wspomagają narząd wzroku obciążony intensywną pracą przy komputerze, przy słabej akomodacji lub problemach z widzeniem po zmroku.

fot_1_2

Antocyjany z wyciągu z borówki czarnej są częstym składnikiem preparatów na oczy. Posiada je w swoim składzie również Doppelherz aktiv Luteina PREMIUM, która zawiera także luteinę i zeaksantynę występujące w plamce żółtej.

Wyciągi z czarnej borówki, z uwagi na wysoką zawartość antocyjanów, uznawane są obecnie za żywność prozdrowotną i mogą być stosowane wspomagająco w następujących problemach ze wzrokiem:
• pogorszenie widzenia (krótkowzroczność) lub zmęczenie wzroku,
• ślepota nocna lub nadwrażliwość na światło,
• zwyrodnienie siatkówki (AMD, zwyrodnienie plamki żółtej – choroba najważniejszej części siatkówki),
• zaćma (katarakta) – zmętnienie soczewki,
• jaskra (choroba powodowana wysokim ciśnieniem śródgałkowym),
• retinopatia cukrzycowa (degeneracja nerwów wzrokowych wywołana cukrzycą).

fot_1_3

Przetwory borówkowe w RAF

Indianie może więc wcale nie mylili się, przypisując borówce czarnej magiczne właściwości uzdrawiające dane ludziom przez samych bogów. Uważali ją bowiem za uniwersalne lekarstwo na wiele chorób i dolegliwości. Może właśnie dlatego jako pierwsi zaczęli robić z niej przetwory, a także koncentraty z owoców suszonych na słońcu.

fot_1_4

W Europie borówka znana była już w starożytności. Opisał ją Dioskurides Pedanios w I w n.e., podkreślając jej walory smakowe i zdrowotne. W średniowieczu stosowano liście i jagody borówki w leczeniu zatruć i dezynterii, a także przy leczeniu tyfusu. W XVI wieku była już jednym z najważniejszych leków w apteczce każdego zielarza. Potem przez wieki stosowano ją w medycynie ludowej jako skuteczny środek na biegunkę i dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Niejako ponownie moc borówki czarnej odkryli polscy i brytyjscy piloci z Royal Air Force (RAF), którzy co wieczór przed nocnymi lotami jadali dżem z jej owoców. Początkowo nie wierzono ich zapewnieniom, jakoby za sprawą jagodowego dżemu poprawiła im się ostrość nocnego widzenia. Kiedy jednak kilka lat później podjęto badania mające określić właściwości zdrowotne borówki czarnej, okazało się, że piloci RAF mieli rację.