Naturalne sposoby na zmniejszenie poziomu cukru we krwi

5 września 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób skarży się na zbyt wysoki poziom cukru. Obecnie chorzy na cukrzycę stanowią 8% ludności świata. Dodatkowo szacuje się, że połowa cukrzyków nie jest jeszcze zdiagnozowana, gdyż nie potrafią rozpoznać charakterystycznych objawów choroby, do których należą m.in. suchość w ustach, zwiększone pragnienie, zmęczenie, niewyraźne widzenie czy też trudności w gojeniu się ran. Niewiele osób wie, że na początkowym etapie choroby można jeszcze jej zapobiec dzięki modyfikacji stylu życia i żywienia. Walkę z chorobą można wspomóc naturalnymi ziołami i roślinami t.j.: morwa biała, fasola zwyczajna, cynamon, gurmar, kozieradka czy czosnek. Poniżej kilka słów o każdym z nich.

Morwa biała

Owoce morwy wielkością i kształtem przypominają owoce maliny. Mogą przybierać różne barwy w zależności od gatunku – od białej, poprzez różową, do czarnej. 100 g morwy zawiera około 40 kcal. Owoce te charakteryzują się dużą zawartością witaminy C oraz, co ważniejsze, ekstrakt z jej liści zawiera w swoim składzie specjalny alkaloid, który wpływa na metabolizm węglowodanów, a konkretnie wpływa na enzymy odpowiedzialne za rozkład skrobi. Najnowsze badania są bardzo obiecujące. Okazuje się, że ekstrakt z morwy białej może skutecznie wspomagać kontrolę glikemii u osób z cukrzycą typu 2. W większości prowadzonych badań wykazano, że ekstrakt z morwy istotnie zmniejsza poziom glukozy we krwi oraz wpływa na zmniejszenie poposiłkowego wydzielania insuliny.

Fasola zwyczajna

Surowcem zielarskim o wyjątkowych właściwościach są wydłużone strąki fasoli (owocnia). Zawierają trójterpeny, kwasy organiczne, cholinę, inozytol oraz krzemionkę. Wyciąg ze strąków fasoli wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz zapobiega nagłym wahaniom poziomu cukru. Może być z powodzeniem stosowany we wspomaganiu leczenia cukrzycy, zwłaszcza w początkowych stadiach choroby.

Cynamon

Cynamon jest jedną z najstarszych znanych przypraw. Jest nie tylko świetnym dodatkiem do potraw, lecz także ziołem, które posiada szeroki zakres właściwości leczniczych. Przede wszystkim jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które bardzo korzystnie wpływają na organizm człowieka, zwalczają wolne rodniki i zapobiegają rozwojowi wielu chorób. Okazuje się także, że cynamon spowalnia procesy trawienia węglowodanów w organizmie, dzięki czemu wolniej podnosi się poziom cukru we krwi. Jest to bardzo korzystne zjawisko, gdyż nagłe skoki poziomu cukru mogą być niebezpieczne dla cukrzyków.

Gurmar

Inaczej Gymnema Sylvestre, to zioło od stuleci stosowane w medycynie indyjskiej, skąd też się wywodzi. W dokładnym tłumaczeniu z języka hindi oznacza „niszczyciela cukru”. Gurmar wspomaga wydzielanie insuliny i jej aktywność, normalizuje stężenie glukozy we krwi oraz przyczynia się do regeneracji komórek trzustki, które są odpowiedzialne za produkcję insuliny. Gurmar przyczynia się także do zmniejszenia ochoty na słodycze. Dzieje się tak, gdyż cząsteczki kwasu gymnemowego, znajdującego się w roślinie, tymczasowo blokują kubki smakowe słodkie na języku. W rezultacie osoba zażywająca gurmar nie jest w stanie odróżnić smaku słodkiego od gorzkiego i słodkie produkty zwyczajnie jej nie smakują.

Kozieradka

To przyprawa stosowana głównie w kuchni azjatyckiej. Ma wszechstronne zastosowanie, pasuje do sałatek, mięs, ryb, zup, potraw z warzyw czy sosów. Oprócz kuchni kozieradka znalazła też zastosowanie w medycynie. Jej nasiona zawierają spora ilość substancji śluzowych, dzięki którym kozieradka opóźnia opróżnianie żołądka i reguluje poposiłkowy wzrost stężenia glukozy. Ponadto obniża poziom glukozy w moczu i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Kozieradka dodatkowo działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Czosnek

Czosnek to warzywo, które od wieków stosuje się w walce z przeziębieniami i grypą. Lecz to nie jest jego jedyne zastosowanie. Dzięki obecności związku siarki (allicyna), czosnek wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, pobudza trzustkę do wydzielania insuliny. Podobne właściwości ma też cebula. Warzywa te powinny więc znaleźć się obowiązkowo w diecie cukrzyków, zwłaszcza, że obróbka termiczna nie wpływa na utratę ich leczniczych właściwości.

Oprócz wyżej wymienionych ziół i roślin, duże znaczenie w profilaktyce cukrzycy ma także chrom. Ten składnik mineralny wpływa na metabolizm makroelementów, głównie węglowodanów oraz jest niezbędny do prawidłowego wydzielania insuliny. Można go znaleźć w takich produktach spożywczych jak: brokuły, pieczywo pełnoziarniste, ryby i owoce morza.

Milena Szymańska, Dietetyk kliniczny