Ciasto Napoleonek
Artykuł zewnętrzny
- CIASTO: 0,5 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 margaryny
- 3 jajka
- 1 łyżka amoniaku
- 1 łyżeczka octu
- cukier waniliowy
- KREM: 1 litr mleka
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pyszne, mięciutkie po prostu rozpływa się w ustach
Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 4 placki
Krem:
Z mleka odlać 1/4 litra, pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko i mąkę. Wlać na pozostałe kipiące mleko. Gotować aż masa zgęstnieje. Gorącym budyniem przekładać placki, a z czwartego zrobić kruszonkę
Najlepiej smakuje następnego dnia