Nalewka lawendowa, co krzepy Ci doda

6 stycznia 2011, dodał: kawa125
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 7 łyżek kwiatów lawendy suszonej, w zielarskim sklepie kupionej;
  • 3 duże cytryny, które potem wyparzymy;
  • skórka pomarańczy suszona, ale w syropie nie utopiona;
  • 2 goździki, jak guziki;
  • 3 szczypty imbiru;
  • 1 litr 40% wódki;
  • 40 dag miodu lipowego, od pszczół zebranego;

Przygotowanie i piękne wykonanie:

Cytryny wyparzyć we wrzątku, by było w porządku zdjąć skórkę.

Miąższ bez pestek z cytryny bez kwaśnej miny włożyć do dużego słoja, to cała nalewki ostoja.

Po kolei dodawać smakołyki i aromatyczne składniki:

-z Prowansji rodem kwiaty lawendowe, są zapachowe i bardzo zdrowe;

-suszona skórka pomarańczowa i nalewka jest smakowa;

-goździki małe nie tylko na ból zęba są doskonałe;

-szczypta imbiru rozgrzewa, nic więcej w zimie nie potrzeba;

-to wszystko zalać litrem wódki, rozum napewno nie będzie krótki.

W zaciemnione miejsce odstawić i po dwóch tygodniach miodem doprawić.

Po dniach siedmiu przefiltrować, do butelek trunek dodać.

Bursztynowy, całkiem nowy kolor ona ma, Smak wyjątkowy i unikatowy.

Gdy nią gości poczęstuje zawsze komplementy otrzymuje.

Nalewka na wieczory zimowe, po niej sny są kolorowe.