Nalewka brzoskwiniowa
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 2 kg dojrzałych brzoskwiń
- 2 laski wanilii
- 2 kg cukru
- 1 l wódki 40%
- 1 szklanka spirytusu
Owoce umyć przeciąć na pół.Wyjąć pestki. Kilka odłożyć. Miąższ pokroić na cząstki.Nieduży gąsiorek napełnić do połowy brzoskwiniami. Do brzoskwiń wrzucić wanilię. Zasypać cukrem.Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na noc. Następnego dnia dodać odłożone pestki. Zalać wszystko wódką i spirytusem. Gąsior zatkać korkiem. Trzymać ok 3 tygodnie w nasłonecznionym miejscu. Często potrząsać naczyniem. Na kolejne 2 tygodnie nalewkę postawić w ciepłym, ale nienasłonecznionym miejscu.