Naleśnikowy tort z kiszoną kapustą
Składniki:
30 dag kiszonej kapusty
3 jajka
15 dag mąki
175 ml mleka
1 żółta i 1 czerwona papryka
pół główki sałaty rzymskiej
10 dag sera camembert
5 łyżek czarnych oliwek bez pestek
sól
czarny pieprz
olej do smażenia
świeże zioła do dekoracji (bazylia, oregano, tymianek)
Przygotowanie:
Kapustę odcisnąć z wody, posiekać. Wymieszać mikserem mąkę i jajka, dolewając powoli mleko, Posolić ciasto naleśnikowe i odstawić na pół godziny przed smażeniem. Opłukać sałatę, porwać iście na mniejsze kawałki. Papryki oczyścić i pokroić w paski, ser pokroić w grubą kostkę, a oliwki w plasterki. Wszystkie te składniki wymieszać z kapustą, przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, wylewając niewielkie ilości ciasta. Usmażone układać na dużym talerzu, przekładając nadzieniem z kapusty. Udekorować gałązkami ziół.