Naleśniki z truskawkami, czyli obiad na słodko
Artykuł zewnętrzny
Kto powiedział, że obiad nie może być szybki i słodki? Zwłaszcza latem, gdy tyle w ogrodzie owoców, które aż proszą się, by je wykorzystać w kuchni. :)
Składniki:
– 2 szklanki mąki tortowej
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody
– 2 jaja
– 1 łyżeczka oliwy
– 1 łyżeczka cukru
– szczypta soli
– odrobina tłuszczu do posmarowania patelni przed pierwszym naleśnikiem
– do ozdobienia i nadziania: dżem dyniowy, truskawki prosto z grządki, jogurt rabarbarowy i inne cuda :)
Przygotowanie:
Podane składniki zmiksować. Patelnię posmarować lekko tłuszczem i rozgrzać. Smażyć naleśniki na złocisto-brązowy kolor, a następnie podawać zwinięte w rulonik lub w jakiejkolwiek innej formie – bo zawsze i ze wszystkim smakują wybornie! :)