Naleśniki z sosem meksykańskim
Składniki:
3/4 l mleka
2 jajka
3 szklanki mąki
1-2 łyżki oleju
koperek
sól, łyżka słodkiej papryki
Farsz:
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
2 pomidory
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
ząbek czosnku
sól, pieprz cayenne, oregano, bazylia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji, po czym odstawiamy ciasto na ok. 10 min. Smażymy naleśniki na rozgrzanej i wysmarowanej olejem patelni.
Pokrojoną w pióra cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na oleju, dodajemy odsączoną z wody fasolę i kukurydzę oraz pomidory. Następnie wlewamy 3 łyżki koncentratu rozrobione z 2/3 szklanki wody i doprawiamy do smaku.
Tak przygotowanym farszem wykładamy naleśniki, zwijamy w rulon lub kopertę i podgrzewamy jeszcze raz wszystko na patelni.
Dobra rada: do farszu można dodać także mielone mięso, kurczaka lub np. ogórka konserwowego. A najlepszym sosem będzie tabasco, salsa lub ostry sos diabelski!
(zdj. www.gotowanie.onet.pl)