Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym

6 września 2013, dodał: faxcooks
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

file1378470650

 

  • na ciasto do naleśników:
    2 jaja
    2 szklanki mąki (400g)
    2 szklanki mleka (400ml)
    1/2 szklanki wody gazowanej
    1 łyżka oleju
  • na farsz:
    ok. 400g mięsa mielonego
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
  • na sos:
    przecier pomidorowy (ja mam zrobiony przez dziadka, ale taki sklepowy też jest ok)
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka jogurtu
    1 łyżka Fix na spagetti napoli
  • pozostałe:
    bazylia
    ser
    pieprz
    sól
    olej

Ciasto na naleśniki? Zbieramy mąkę, jaja, wodę, olej i mleko i wszystko do miski! Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest za rzadka- dodajemy mąki, jeśli za gęsta- mleka i wody. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Gdy ciasto się chłodzi robimy farsz. Kroimy cebulkę, wyciskamy czosnek, dodajemy to do garnka z olejem. Smażymy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy dalej.
W międzyczasie zaczynamy robić naleśniki (powinno ich wyjść około 8- tyle też ich potrzebujemy :) ).
Mięsko się smaży, naleśniki również. Czas na sos :)
Do garnka dodaje przecier autorstwa mojego dziadka- z racji tego, że jest dość łagodny dodaję dwie łyżeczki przecieru w słoiczku. Dosypuję odrobinę Fix z Knorra, dodaję łyżkę śmietany i jogurtu. Mieszam i do smaku doprawiam pieprzem- ostry sos? to jest to!
Gdy wszystko mamy przygotowane, mięso, naleśniki oraz sos zabieramy się do pracy!
 Naleśniki kładziemy na talerzu bądź desce, dodajemy mięsko i zawijamy!
Potem układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem, posypujemy bądź (jak ja :D) dekorujemy serem i bazylią.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180oC) na 25 minut.
PO WYJĘCIU CIESZYMY SIĘ ZAPACHEM I SMAKIEM!