Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- na ciasto do naleśników:
2 jaja
2 szklanki mąki (400g)
2 szklanki mleka (400ml)
1/2 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju - na farsz:
ok. 400g mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku - na sos:
przecier pomidorowy (ja mam zrobiony przez dziadka, ale taki sklepowy też jest ok)
1 łyżka śmietany
1 łyżka jogurtu
1 łyżka Fix na spagetti napoli - pozostałe:
bazylia
ser
pieprz
sól
olej
Ciasto na naleśniki? Zbieramy mąkę, jaja, wodę, olej i mleko i wszystko do miski! Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest za rzadka- dodajemy mąki, jeśli za gęsta- mleka i wody. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Gdy ciasto się chłodzi robimy farsz. Kroimy cebulkę, wyciskamy czosnek, dodajemy to do garnka z olejem. Smażymy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy dalej.
W międzyczasie zaczynamy robić naleśniki (powinno ich wyjść około 8- tyle też ich potrzebujemy :) ).
Mięsko się smaży, naleśniki również. Czas na sos :)
Do garnka dodaje przecier autorstwa mojego dziadka- z racji tego, że jest dość łagodny dodaję dwie łyżeczki przecieru w słoiczku. Dosypuję odrobinę Fix z Knorra, dodaję łyżkę śmietany i jogurtu. Mieszam i do smaku doprawiam pieprzem- ostry sos? to jest to!
Gdy wszystko mamy przygotowane, mięso, naleśniki oraz sos zabieramy się do pracy!
Naleśniki kładziemy na talerzu bądź desce, dodajemy mięsko i zawijamy!
Potem układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem, posypujemy bądź (jak ja :D) dekorujemy serem i bazylią.
Potem układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem, posypujemy bądź (jak ja :D) dekorujemy serem i bazylią.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180oC) na 25 minut.
PO WYJĘCIU CIESZYMY SIĘ ZAPACHEM I SMAKIEM!