Naleśniki z mąki ryżowej
Któż z nas nie lubi naleśników :) ze szpinakiem, mięsem mielonym, białym serem i dżemem albo… na sucho! Nikt nie pogardzi.
Dziś proponuję dwie wersje bez glutenu. Oba przepisy są proste i szybkie w produkcji. Spróbujcie, to świetna alternatywa dla znanych nam naleśników z mąki pszennej.
Pierwsze naleśniki są niezwykle delikatne w smaku, ale nie rozpadające się, smakują zarówno z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym.
NALEŚNIKI RYŻOWE
na 6 małych placków
50 g mąki ryżowej
1 jajko
1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
1 łyżka oleju
płaska łyżeczka soli
Wymieszaj dokładnie mleko z jajkiem, dodaj przesianą mąkę i sól, smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Drugie naleśniki są nieco intensywniejsze w smaku, moim zdaniem pasują raczej do wytrawnego farszu. Również są bezglutenowe, dodatkowo nie mają ani jaj ani nabiału.
NALEŚNIKI Z CIECIERZYCY
przepis na cztery duże naleśniki
szklanka mąki z ciecierzycy
2 łyżki oleju
szklanka wody
odrobina soli
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i zmiksuj dokładnie z wodą, pod koniec dodaj olej. Odstaw pod przykryciem na minimum godzinę (ciasto spokojnie można zrobić rano przed wyjściem do pracy).
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Wypełnij świeżymi warzywami, chudym mięsem lub innymi ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!
Justyna Marszałkowska-Jakubik