Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 4 osoby:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki mleka
2 łyżki oliwy
Farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej
200 gram twarogu
1 cebula
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować na sypko. W międzyczasie przygotować ciasto, mieszając wszystkie składniki z odrobiną soli. Usmażyć cienkie naleśniki. Przygotować farsz, mieszając ugotowaną kaszę z serem twarogowym i podsmażoną, drobno posiekaną cebulą. Do masy dodać surowe jajko i przyprawy. Całą powierzchnię naleśnika posmarować farszem i zwinąć w rulony. Przed podaniem warto naleśniki podsmażyć.
Rada: jeśli nadzienie jest zbyt suche, można dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany.