Naleśniki karobowo-otrębowe z twarożkiem i malinami

5 lipca 2012, dodał: jasmine
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na 3 duże naleśniki)

  • 45g zmielonych otrębów (u mnie mix pszennych, owsianych, orkiszowych, żytnich i gryczanych)
  • 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 100g mleka
  • około 50ml wody
  • pół łyżeczki karobu
  • pół łyżeczki kakao o obniżonej zawartości tłuszcz
  • łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia

na nadzienie

  • 40g sera twarogowego półtłustego
  • 40g serka homogenizowanego 3% tł.
  • 10 rodzynek
  • 80g malin

Zmielone otręby zalać mlekiem i odstawić na kilka minut do napęcznienia. W tym czasie przygotować nadzienie. Ser rozgnieść widelcem i dodać serek homogenizowany oraz rodzynki. Wymieszać dokładnie. W  osobnym naczyniu rozgnieść maliny. W zależności od upodobań wymieszać zawartość obu miseczek ze sobą lub pozostawić nadzienia osobno : )

Do napęczniałych otrębów dodać łyżkę mąki, kakao, karob i jajko, wymieszać i stopniowo dolewać wodę do czasu, gdy ciasto uzyska konsystencję śmietany.

Smażyć na odrobinie oleju rzepakowego.

3 naleśniki = 448kcal

file1341497834