Najzdrowsze warzywo świata rośnie w Polsce. Jest uważane za chwast

dodał: Ewelina Szadkowska
Spośród wielu roślin jadalnych, właśnie ona zasługuje na największe uznanie. Rukiew wodna, zwana też wodną rzeżuchą, to prawdziwy skarb natury. Mało kto o niej słyszał, a naprawdę warto ją poznać. To warzywo rośnie dziko w Polsce, choć można je uprawiać także w ogródku. Mimo to, rzadko gości na naszych stołach. Szkoda, bo jej właściwości zdrowotne są imponujące.
Rukiew wodna należy do rodziny kapustowatych, tak jak brokuły czy jarmuż. Jej smak jest jednak bardziej wyrazisty, lekko pikantny, z pieprzową nutą. Dzięki temu świetnie pasuje do wielu potraw. Można ją dodać do kanapek, sałatek, past warzywnych, omletów, dań z makaronu czy zup. Świetnie smakuje też zblendowana w koktajlach typu smoothies.
Cenna roślina prosto z ogródka
W naturze rośnie nad brzegami stojących i wolno płynących wód. Najłatwiej jednak pozyskać ją z plantacji. Kraje zachodniej Europy uprawiają tę roślinę komercyjnie, jednak w Polsce to wciąż rzadkość. Cięte liście znajdziemy tylko w wybranych sklepach. W domowych warunkach możemy wyhodować ją na parapecie lub obficie podlewanym zagonie. W sprzedaży dostępne są nasiona, a także gotowe sadzonki. Rośnie w zwartych kępkach i ma nieduże listki w kształcie tarcz z pofalowanymi brzegami.
Potwierdzone właściwości lecznicze
Już w starożytności doceniano rukiew za jej lecznicze działanie. Sok z liści miał być źródłem energii egipskich robotników. Dziko rosnąca rukiew była składnikiem diety najuboższych warstw ludności. W Iranie i Maroku obniżano nią ciśnienie krwi i leczono kolki nerkowe. Turcy stosowali ją na bóle brzucha. W Grecji wierzono, że wspiera intelekt. Podobno rozsławił ją sam Hipokrates, używając jako lekarstwa na choroby krwi. Ceniono ją także w średniowiecznej Europie, zwłaszcza w Niemczech, Francji i Szwajcarii. Pozostałością tego jest jej wizerunek uwieczniony na francuskich herbach. Sam Napoleon doceniał smak i zalety zdrowotne niepozornych, zielonych listków.
Obecnie właściwości rukwi potwierdzają liczne badania. Naukowcy z William Paterson University nazwali ją najzdrowszym warzywem świata. W swoich badaniach ocenili niemal 50 różnych warzyw i 20 rodzajów owoców. Rukiew wodna okazała sie na tle pozostałych bezkonkurencyjna i zajęła pierwsze miejsce. Przeprowadzono także wiele badań potwierdzających jej fenomenalne właściwości prozdrowotne, m.in. korzystny wpływ na poziom cukru, cholesterolu i zdolność przeciwdziałania komórkom rakowym (źródło: A Narrative Review on Therapeutic Potentials of Watercress in Human Disorders, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2021).
Bogactwo składników odżywczych
Rukiew jest bogata w witaminy, w tym A, E, C, K, witaminy z grupy B, a także wapń, potas, magnez i fosfor. Zawiera liczne składniki bioaktywne neutralizujące wolne rodniki, m.in. kwercetynę i kamferol, działające przeciwstarzeniowo, a także luteinę chroniącą wzrok. Te cenne substancje pomagają opóźnić starzenie się, dlatego rukiew uznawana jest za sprzymierzeńca młodości. Ponadto spożywanie rukwi wodnej obniża poziom cukru we krwi i sprzyja odchudzaniu.
Rukiew to najbogatsze naturalne źródło glukozynolanów. Związki te wspierają oczyszczanie organizmu, usuwają substancje rakotwórcze i hamują przyrost komórek nowotworowych. Badano ich wpływ m.in. na raka szyjki macicy, płuc, jelita grubego i prostaty. Świeże liście rukwi wodnej mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, ochraniające wątrobę i układ sercowo-naczyniowy, oczyszczające organizm. To naprawdę mało znane, ale warte uwagi superfood.
Nieduże, zielone listki dodane do sałatki, kanapki lub ulubionego makaronu mogą zdziałać cuda. Nie tylko dodadzą charakteru swoim wyrazistym smakiem, ale przede wszystkim dostarczą cennych składników odżywczych. Jako ciekawostkę dodamy, że serwuje się je nawet na królewskich stołach. Wiadomo, że zdrowie zaczyna się na talerzu.