Najszybsze lody arbuzowe z truskawkami – orzeźwiający sorbet
Te lody świetnie sprawdzają się sezonie letnim, prezentujemy go na powitanie lata, robi się bardzo szybko z arbuza. Przedstawiamy dwie jego wersje: z truskawkami i bez. Takie lody zdecydowanie są zdrowsze, a niżeli te ze sklepu, bez zbędnych dodatków, po prostu same owoce. Smakują szczególnie najmłodszym smakoszom lodów, ale wspaniale orzeźwią całą rodzinę. Główna zasada: arbuz powinien być dojrzały, soczysty i słodki.
Arbuz zawiera substancje, które kontrolują poziom trójglicerydów we krwi dzięki czemu odpowiednio reguluje ciśnienie tętnicze. Karotenoidy to nic innego jak antyoksydanty oraz naturalne pigmenty. Uwaga: im jaśniejszy miąższ posiada arbuz tym mniej zawiera karotenoidów. Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut, dlatego warto ją dodawać do naszych deserów.
składniki:
pół małego słodkiego arbuza oczyszczonego z pestek
kilka truskawek
sok z limonki lub cytryny (do smaku)
Arbuza zmiksować (bez skóry) razem z truskawkami (bez szypułek), dodać odrobinę soku z limonki, tak przygotowaną masę włożyć do pojemniczków na lody, wstawić na noc do zamrożenia.
Wersja szybsza: pokrój arbuza na zgrabne kawałki np: trójkąty, skrop sokiem z pomarańczy, wbijać patyczki do lodów i zamrażać około 15 minut.