Najprostszy klops

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Najprostszy klops


Klops to jedna z najprostszych potraw. Jednocześnie jest bardzo wszechstronna. Można upiec jeden klops i mieć kilka potraw jednocześnie .Upieczony można zamrozić i mieć z zapasie gotowe danie obiadowe lub wędlinę.

Czas :1,5 godziny

Składniki :

1 kg mięsa mielonego
Sól
Pieprz mielony
Majeranek
Oregano
Vegeta
3 jajka
6 łyżek bułki tartej

Mięso wyrobić z jajkami , bułką tartą, przyprawami. Rozłożyć masę mięsną na blacie w kształt prostokąta. Na środku położyć śliwki kalifornijskie / lub jajka na twardo, podsmażone pieczarki, cienkie parówki/ . Zwinąć w rulon. Zapakować w folię aluminiową./ Szczelnie zakręcić końce /. Piec w temperaturze 200 stopni w piekarniku przez 1 godzinę.

Podawać pokrojony w plastry .
1. na zimno
2. jako porcję obiadową z sosem
3. w galantynie / pokrojony w plastry, ułożony na półmisku , udekorowany i zalany krzepnącą galaretą / z dodatkiem sosów majonezowych, chrzanu itp.

 

nadesłane: Babciagramolka