Najprostsze w świecie krewetki z ryżem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
1/4 szklanki sosu sojowego
1 łyżka chrzanu wasabi
1/2 kg mrożonych krewetek
100 g ryżu (1 torebka, w przypadku ryżu pakowanego)
1 łyżka posiekanej kolendry (najlepiej świeżej)
1,5 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
Sos sojowy wymieszaj starannie z chrzanem wasabi i odstaw.
Ryż ugotuj na sypko, według przepisu na opakowaniu. Czosnek posiekaj drobno lub przepuść przez praskę do czosnku i podgzrej wraz z oliwą w woku. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aby nie przypalić czosnku. Po około 2-3 minutach wrzuć mrożone krewetki i duś około 10 – 15 minut. Po tym czasie wlej sos, wymieszaj go dokładnie z krewetkami i podgrzewaj kolejne kilka minut. Na sam koniec dodaj ryż, ponownie wymieszaj i od razu podawaj!