Najprostsze w świecie krewetki z ryżem

18 lipca 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1/4 szklanki sosu sojowego

1 łyżka chrzanu wasabi

1/2 kg mrożonych krewetek

100 g ryżu (1 torebka, w przypadku ryżu pakowanego)

1 łyżka posiekanej kolendry (najlepiej świeżej)

1,5 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

Sos sojowy wymieszaj starannie z chrzanem wasabi i odstaw.
Ryż ugotuj na sypko, według przepisu na opakowaniu. Czosnek posiekaj drobno lub przepuść przez praskę do czosnku i podgzrej wraz z oliwą w woku. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aby nie przypalić czosnku. Po około 2-3 minutach wrzuć mrożone krewetki i duś około 10 – 15 minut. Po tym czasie wlej sos, wymieszaj go dokładnie z krewetkami i podgrzewaj kolejne kilka minut. Na sam koniec dodaj ryż, ponownie wymieszaj i od razu podawaj!

file1310986773