Najlepsze ciasto piaskowe
Może będę nieskromna, ale jest to najlepsze i bardzo proste ciasto piaskowe.
6 dużych jajek
250 gram margaryny
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 podwójny cukier waniliowy
cukier puder do posypania
szklanka=250 gram
Jajka rozbić do wyższego naczynia, dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać mikserem aż będą puszyste.
Dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wszystko dobrze ubić.
Na końcu dodać wrzącą margarynę, jeszcze chwilę ubijać.
(Bardzo ważne, margaryna musi być mocna wrząca)
2 blaszki o wymiarach 11×40 cm wysmarować lekko tłuszczem, wlać ciasto do połowy.
Piec w 180 st C około 45-50 do suchego patyczka.(wstawić do nagrzanego piekarnika)
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Smacznego.