Puszysty i kremowy sernik to marzenie każdej gospodyni, która pragnie zaserwować cos pysznego sobie i swoim gościom. Mimo, że na zewnątrz panują tropikalne upały, większość z nas ma nadal ochotę na cos słodkiego. Najczęściej wybieramy desery lekkie i schłodzone, Ogromna popularnością cieszą się domowe lody i właśnie serniki z dodatkiem sezonowych owoców.
Tego typu sernik z jogurtów można bowiem podać z dodatkiem truskawek, borówek, wiśni i świeżej mięty. Takim deserem nie pogardzi nawet najbardziej rozkapryszony smakosz. Przepisów na wykonanie sernika jest bez liku. Wielbiciele tego deseru stawiają na klasyczną odmianę sernika po krakowsku z rodzynkami lub serniki bez bakalii za to delikatne i puszyste. Taki właśnie jest ten sernik, który przygotowuje się z jogurtów, jest niedrogi a do tego nigdy nie opada. Jego sekretem jest dobrze ubita piana z białek, która stanowi konstrukcję ciasta i odpowiada za jego sprężystość. Ciasto jest niezwykle subtelne i delikatne w smaku i na pewno będzie doskonałym dodatkiem do porannej kawy. Jest wiele przepisów na serniki ze spodem, ale osoby, które pragną nieco „odchudzić” swoje ciasto mogą zdecydować się na tę wersję bez spodu. Spód można wykonać z ciasta kruchego lub ciasteczkowego. Wystarczy w tym celu zblendować paczkę kruchych ciasteczek i dodać do masy 3 łyżki masła.
Serniki wykonujemy najczęściej z gotowego zmielonego sera dostępnego w sklepach we wiaderkach. Można też wykonać sernik ze świeżego sera półtłustego i samemu pokusić się o jego zmiksowanie, co zajmuje troszkę więcej czasu. Ta wersja sernika jest wykonana ze zwykłych jogurtów naturalnych. Bardzo ważne jest podczas przygotowywania ciasta aby wszystkie składniki posiadały temperaturę pokojową. To gwarantuje sukces udanego wypieku, który nie powinien opaść. Jogurty zawierają żywe kultury bakterii, które w znacznym stopniu usprawnią proces trawienia i przyspieszą przemianę materii. Dzięki zawartości jogurtu w diecie, nasze menu jest bogate w witaminy: A, B1, B2 oraz niacynę, które wzmacniają układ nerwowy i immunologiczny. Zawiera także wapń i fosfor – czyli budulce zębów i kości oraz łatwo przyswajalne białko, które buduje nasze komórki a także odpowiada za wytwarzanie w naszym organizmie hormonów i enzymów.
Przepis na puszysty sernik z jogurtów
Składniki :
450 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
5 jajek
50 ml oleju
2 opakowania budyniu waniliowego w proszku
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrem (zostawić łyżkę do białek), dodać olej, jogurt, sok z cytryny oraz budyń, całość zmiksować. Osobno ubić białka ze szczyptą soli i resztą cukru, całość dodać do masy i delikatnie wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem, wylać masę sernikową , piec w temp. 180 stopni C przez 45 minut. Podawać z sezonowymi owocami.