Nadziewane steki

8 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki:

  • 10 cienkich plastrów mięsa wołowego /najlepiej jednakowej wielkości/,
  • 20 dag sera pleśniowego np. rokpola.
  • 5 plasterków boczku /15-20 dag/ ,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • po ½ pęczka szczypiorku i koperku,
  • ½ pęczka rzeżuchy,
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej Kucharek,
  • pieprz czarny mielony Prymat

Przyrządzanie:

Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Zioła opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Ser rozgnieść widelcem, wymieszać z ziołami i 1 łyżką oleju. Mieszaniną tą posmarować 5 plastrów mięsa, pozostawiając wolne brzegi. Na wierzch położyć pozostałe plastry mięsa i lekko docisnąć, Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół i powstałymi paskami owinąć wokół porcji mięsa. Boczek należy spiąć wykałaczkami. Mięso posmarować pozostałym olejem i piec na grillu po 5-7 min z każdej strony. Przed podaniem posypać przyprawą uniwersalną Kucharek i pieprzem Prymat.

www.prymat.pl