Nadziewane steki
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 10 cienkich plastrów mięsa wołowego /najlepiej jednakowej wielkości/,
- 20 dag sera pleśniowego np. rokpola.
- 5 plasterków boczku /15-20 dag/ ,
- 3 łyżki oleju,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- po ½ pęczka szczypiorku i koperku,
- ½ pęczka rzeżuchy,
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej Kucharek,
- pieprz czarny mielony Prymat
Przyrządzanie:
Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Zioła opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Ser rozgnieść widelcem, wymieszać z ziołami i 1 łyżką oleju. Mieszaniną tą posmarować 5 plastrów mięsa, pozostawiając wolne brzegi. Na wierzch położyć pozostałe plastry mięsa i lekko docisnąć, Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół i powstałymi paskami owinąć wokół porcji mięsa. Boczek należy spiąć wykałaczkami. Mięso posmarować pozostałym olejem i piec na grillu po 5-7 min z każdej strony. Przed podaniem posypać przyprawą uniwersalną Kucharek i pieprzem Prymat.
www.prymat.pl