Nadziewane nektarynki
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 dojrzałe nektarynki (brzoskwinie i śliwki)
2 łyżeczki masła
łyżeczka cukru
1/3 filiżanki serka ricotta
1/4 łyżeczki cynamonu
miód
mięta
2 łyżeczki masła
łyżeczka cukru
1/3 filiżanki serka ricotta
1/4 łyżeczki cynamonu
miód
mięta
Przygotowanie:
Przeciąć nektarynki na pół i usunąć pestki. W patelni stopić masło i cukier (2 łyżeczki) na średnim ogniu. Położyć na patelni nektarynki miąższem do dołu, zapiekać od 1 do 2 min., (lekka karmelizacja). W małej misce połączyć serek ricotta, pozostałe 2 łyżeczki cukru i cynamon. Wypełnić nektarynki i delikatnie oblać miodem, ozdobić gałązką mięty.