Nadziewane muszelki w sosie pomidorowym
składniki:
sos pomidorowy -3 puszki ( po 400g) pokrojonych pomidorów z zalewą
-2 łyżeczki oliwy
-3/4 szkl. drobno pokrojonej czerwonej cebuli
-4 ząbki czosnku
-2 gałązki świeżej bazylii
-sól -pieprz nadzienie do muszelek
-1/2 kg świeżego szpinaku
-sól i pieprz -2 łyżeczki oliwy
-2 średnie cukinie pokrojone w półplasterki
-2 pokrojone zielone cebulki
-2 szkl. półtłustego sera ricotta
-1 1/2 szkl. półtłustego sera mozarella
-1/2 szkl. sera parmezan
-2 łyżki natki pietruszki
-odrobina startej gałki muszkatołowej
Muszle ugotować w osolonej wodzie (ok. 6-7 min.).
Po ugotowaniu wyjąc na posmarowaną tłuszczem folię, aby się nie posklejały, wystudzić. SOS: Na patelnię wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć ok. 1 min., następnie dusić ok. 5 min. Dodać 2 łyżeczki wody. Dodać pomidory, bazylię i 1/2 łyżeczki soli. Mieszać i gotować ok. 20 min. Dodać pieprz.
nadzienie:
Na patelnię wrzucić szpinak, dodać 1/2 łyżeczki soli. Gotować ok.5-6 min. Przełożyć do miski, zmiksować. Następnię na tą samą patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić cukinię i 1/4 łyżeczki soli. smażyć 5-7 min. Dodać zieloną cebulkę ok. 1 min. przed końcem smażenia. Przełożyć do miski ze szpinakiem. Dodać ricottę, 1/2 szkl. mozarelli, pietruszkę, pieprz i gałkę muszkatoł.- wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do środka muszli nałożyć łyżeczką nadzienie. Na duże naczynie żaroodporne układać sos-nadziane muszle-sos-ser mozarella (reszta) i parmezan. Przykryć folią aluminiową. Piec 25-30 min. Ok. 10 min. przed końcem zdjąć folię.