Naczynie Termisil Grill&Drop – opinia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Naczynie Termisil Grill&Drop – opinia

3 października 2013, dodał: CornerWithRecipes
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Ostatnio dostałam do przetestowania naczynie żaroodporne firmy Termisil, a żeby sprawdzić czy spełnia moje oczekiwania i obietnice producenta, przygotowałam roladki z kurczaka. Danie idealne, gdy zapraszamy gości, można przygotować je wcześniej i upiec w odpowiednim momencie.

Naczynie żaroodporne w systemie Grill&Drop ma za zadanie nie dopuścić do przywierania do dna oraz nawilżać równomiernie danie. Na przykrywce są wypukłe, szklane krople, a na dnie szklane ryfle. Muszę przyznać, że spełniły swoje zadanie, ponieważ kurczak był soczysty, a roladki idealnie odchodziły od dna. Naczynie umyłam w zmywarce i zgodnie z obietnicą producenta nie zmatowiało.

Szkło Termisil jest wytrzymałe na zakres temperatur od -50st.C do +500st.C. Szkło wykorzystywane przez firmę jest boro-krzemowe, o jego zaletach możecie poczytać tutaj!. Naczynie nie powinno wchodzić w reakcję z żywnością, nie absorbuje zapachów i jest bardzo poręczne (ja testowałam okrągłą miskę o pojemności 2,4 l). Wszystko co przeczytałam na temat tego naczynia zostało spełnione, dlatego spokojnie mogę je polecić :)

Jeśli nie macie pomysłów, co można przygotować w naczyniu żaroodpornym, zajrzyjcie na www.zdroweparcienaszklo.pl oraz www.facebook.com/zdroweparcienaszkloRoladki z kurczaka pod kołderka z przecieru pomidorowego i mozzarelli Składniki (4 porcje):
– 3 filety z kurczaka
– 200 g mrożonego szpinaku
– 5 plastrów suszonych pomidorów
– 3 ząbki czosnku
– 1 kulka mozzarelli
– kilka łyżek przecieru pomidorowego
– sól, pieprz do smaku
– przyprawy do kurczaka: curry, papryka słodka, szczypta chili cayenne i imbiru
– przyprawy do szpinaku: papryka słodka, chili cayenne, bazylia suszona
– olej rzepakowy
– ryż do podaniaFilety z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze plastry, grubsze części rozbij mocno tłuczkiem, pozostałe delikatnie. Zamarynuj mięso w 3 łyżkach oleju, soli, pieprzu, przyprawach i pokrojonym ząbku czosnku, włóż do lodówki. Rozmrożony szpinak wymieszaj z pokrojonymi suszonymi pomidorami, dodaj 2 sprasowane ząbki czosnku, sól, pieprz i przyprawy, podsmażaj 3 minuty na kilku kroplach oleju. Po zamarynowaniu mięsa (minimum 1 h), plastry kurczaka posmaruj farszem szpinakowym i zwiń w roladkę. Włóż roladki do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piecz ok. 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmij naczynie, posmaruj roladki przecierem pomidorowym, a na każdą roladkę połóż plaster mozzarelli. Piecz kolejne 5-8 minut, już bez przykrycia. Podawaj np. z ryżem i ulubioną surówką.

Testowała:

 

Ewa – Blogerka, studentka, kociara. Na swoim blogu staram się prezentować zdrowe przepisy, ale czasem zdarza mi się też zgrzeszyć ;)
Prowadzi bloga: http://cornerwithrecipes.blogspot.com/

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz