Wątroba, jak mało który narząd, potrafi się regenerować. Potrzebuje jednak naszego wsparcia. Nie jest to trudne. Wystarczy, że będziemy unikać tego, co jej szkodzi.
Zmień dietę
Wiele z nas jada zbyt tłusto i za dużo. To sprzyja tyciu i może być przyczyną stłuszczenia wątroby. Tłuszcz gromadzący się w jej komórkach pogarsza jej funkcjonowanie. Konsekwencją stłuszczenia może być również stan zapalny, który prowadzi do włóknienia wątroby, a po wielu latach – do marskości.
Co robić:
– ogranicz tłuszcze
– zamiast smażyć, piecz lub gotuj potrawy w wodzie lub na parze;
– jadaj dużo warzyw;
– sporadycznie sięgaj po słodycze;
– zamiast 3 dużych posiłków jadaj 5 mniejszych;
– przynajmniej 3 razy w tygodniu wybierz się na długi spacer;
– jeśli masz nadwagę, postaraj się choć trochę schudnąć.
Uważaj na toksyny
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w żywności mogą być substancje szkodliwe dla wątroby. Należą do nich m.in.: konserwanty, sztuczne barwniki i dodatki poprawiające smak. Grożne są też toksyny produkowane przez grzyby pleśniowe, np. niewłaściwie przechowywane lub przeterminowane orzeszki ziemne zawierają trujące alfatoksyny.
Wątrobie też szkodzi dym tytoniowy oraz substancje chemiczne, zawarte m.in.: w farbach, lakierach, środkach ochrony roślin.
Co robić:
– jadaj jak najmniej przetworzonych produktów;
– nie przechowuj żywności zbyt długo;
– unikaj przebywania w zadymionych pomieszczeniach;
Alkohol pij z umiarem
Alkohol uszkadza komórki wątroby. Może przyczynić się nawet do rozwoju marskości lub raka.
Co robić:
– powinnaś całkowicie z niego zrezygnować, ale skoro nie potrafisz sobie jego odmówić, nie pij jednorazowo dużej ilości;
-nie sięgaj często po alkohol;
– wino i piwo także nie służą wątrobie.
Gdy wątroba nie domaga
Niektórzy ludzie skarżą się po zbyt obfitym lub tłustym posiłku na bóle wątroby. Zazwyczaj te dolegliwości są spowodowane skurczami
Co robić:
– jeśli po jedzeniu dokucz ci ból, weź tabletkę rozkurczową;
– pomóż sobie ziołami np. herbatką z mniszka lekarskiego ( łyżeczkę ziela mniszka zalej filiżanką zimnej wody, krótko zagotuj. Przecedz i pij dwie filiżanki dziennie) albo herbatką z kminku ( łyżeczkę kminku zalej filiżanką wrzącej wody i parz pod przykryciem 10-15 minut. Przecedź i pij 2 filiżanki dziennie, po jedzeniu).
Emilia
Zobacz również:
- Fakty i mity na temat alkoholu
- Czy mięso jest zdrowe?
- Gdzie jest najwięcej wolnych rodników?
- 10 najbardziej szkodliwych potraw