Czy mięso jest zdrowe?

1 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Najnowsze badania naukowców wykazują, że spożycie mięsa może być związane ze zmianami naszej wagi – tyciem lub redukcją masy ciała. Które mięso wybierać, jeśli chcemy zachować dobrą formę, zdrowie i nie przytyć?

Wartość odżywcza mięsa

Mięso jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego, które występuje w nim w ilości od 10 do 25%. A białko to najbardziej sycący składnik diety, dlatego większość z nas chętnie zjada mięso. Z kolei tłuszcz mięsa (stanowi od 2 do 30% zależnie od gatunku mięsa) i jego przetworów, np. wędlin, podrobów – ma niewielką wartość żywieniową. Mięsa oraz tłuszczu zwierzęcego nie zaleca się spożywać w dużych ilościach ze względu na działanie miażdżycorodne.
Ważną rolę w żywieniu powinien odgrywać chudy drób, tzn. kurczak czy też indyk. Drób powinniśmy spożywać bez skóry, ponieważ pod nią gromadzi się spora ilość tłuszczu, ale także zanieczyszczeń.
Czy mięso zawiera węglowodany? Większość gatunków mięsa nie, ale wątroba i nerki zawierają węglowodany w małych ilościach. Nie zaleca się spożywania tych produktów, ze względu na bardzo dużą zawartość cholesterolu – w 100g nawet 400mg! Mięso ma również zakwaszające działanie na nasz organizm.
Jedząc mięso i produkty mięsne dostarczymy naszemu organizmowi witamin z grupy B – witaminy B1, B12 oraz PP, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni i układu krążenia. Mięso jest dla nas wartościowe, również ze względu na zawartość żelaza, i to dobrze przyswajalnego (uwaga! żelazo lepiej się wchłania w obecności witaminy C, zatem jedząc porcję mięsa nie zapomnijmy o surówce ze świeżych warzyw!).
Wartość energetyczna mięsa waha się od 70 do 330kcal w 100g produktu.

Spożycie mięsa a masa ciała – najnowsze badanie

Najnowsze badanie europejskich naukowców opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition z lipca 2010r., poświęcone było sprawdzeniu wpływu spożycia czerwonego mięsa, drobiu i przetworów na zmianę masy ciała w ciągu 5 lat obserwacji.
W badaniu uczestniczyło aż 103,455 mężczyzn oraz 270,348 kobiet w wieku od 25 do 70lat pochodzących z 10 krajów Europy. Dietę badanych osób oceniano na podstawie specjalnie do tego celu skonstruowanych kwestionariuszy. I jakie były wyniki badań?
Całkowita konsumpcja mięsa była ściśle związana ze wzrostem masy ciała, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn, osób z prawidłową masą ciała oraz nadwagą, a także u palaczy i osób niepalących ! Wzrost spożycia mięsa o 250g (np. jeden stek – 450kcal) doprowadzał do przyrostu masy ciała o 2kg po 5 latach badania. Związek dotyczył zarówno mięsa czerwonego, jego przetworów jak i drobiu.


Wnioski:

Wyniki badania sugerują, że zmniejszenie konsumpcji mięsa może ułatwić utrzymanie stałej masy ciała – a przynajmniej nie jedzmy więcej mięsa niż mówią zalecenia, czyli 2-3 porcje po 150g tygodniowo (według Instytutu Żywności i Żywienia). Zamiast dużych ilości mięsa, lepiej wybierajmy ryby oraz rośliny strączkowe – groch, fasolę, soję, soczewicę. I znów potwierdza się zasada – wszystko z umiarem.
Anna Kacperska dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka przy Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa

http://waszsklep.com.pl/dietetyk-pm-40.html

Przepisy na rybne smakowitości znajdziesz TUTAJ