Pytania matek karmiących piersią nie mają zwykle końca, gdyż temat ten jest właściwie niewyczerpalny. W całym tym gąszczu rodzących się w głowie wątpliwości wyodrębnić można jednak kilka najważniejszych kwestii związanych z karmieniem malucha najlepszym z możliwych pokarmów-mlekiem własnej matki.
Pierwszy posiłek
Każdy niemowlak ma wrodzoną zdolność ssania, dlatego pierwszy kontakt z piersią nie powinien stanowić problemu. Nie będzie on także trwał zbyt długo, gdyż nowonarodzone dziecko nie potrzebuje jeszcze zbyt wiele mleka. Niepokojąca dla wielu matek jest jednak tzw. siara, która z gęstej i żółtej zamienia się w przezroczysto-białą i wodnistą substancję, przez co daje wrażenie zanadto lekkiej i mało kalorycznej. To mylne wrażenie, gdyż pokarm ten jest pełnowartościowy, zaś karmienie maluszka przez kwadrans z pewnością go nasyci. Więcej na ten temat znajdziesz między innymi na babyonline.pl.
Gdy niezbędny laktator
Problem nadmiaru mleka dotyczy wielu kobiet doświadczających obolałych, nabrzmiałych piersi. Brodawki i sutki w takim przypadku mogą być na tyle duże, że maluch nie będzie w stanie ich ssać. Intensywnie płynący pokarm może doprowadzić także do zakrztuszenia się dziecka. Niewielka ilość odciągniętego płynu przed przystawieniem go do piersi powinna Wam pomóc.
Łapczywemu piciu mleka towarzyszy połykanie powietrza, przez co musimy po chwili od rozpoczęcia karmienia ułożyć dziecko w pozycji pionowej do naszego karmienia w taki sposób, aby umożliwić mu odbijanie i ewentualnie towarzyszące temu ulewanie się pokarmu.
Karmienie a ciąża
Ten temat wywołuje wiele emocji wśród ciężarnych, wciąż karmiących piersią mam. Jeżeli jednak ciąża obecna i poprzednia przebiegała bez komplikacji, a Ty nie zauważasz objawów świadczących o niepokojących zmianach w Twoim organizmie, karmienie może przebiegać normalnie. Po narodzinach wciąż można kontynuować podawanie piersi, tym razem dla dwójki dzieci naraz!
Przechowywanie pokarmu
Nadmiar mleka można zamrozić w sterylnych pojemniczkach lub butelkach. W zamrażarce można je trzymać aż do dwóch tygodni, jednak ten sposób przechowywania sprawia niekiedy, że pokarm zmienia konsystencję, smak lub wygląd, stąd maluszek może nie chcieć przyjąć wersji podanej w butelce. Rozmrażaj mleko wkładając opakowanie z cieczą najpierw na 24 godziny do lodówki, następnie zaś wkładając je do wody o temperaturze 50oC. Powinno ono ogrzać się do temp. pokojowej, nie przekraczającej 36oC.
Bolące piersi
Wiele młodych kobiet nie ma świadomości, że karmienie może sprawić wiele bólu. Dzieje się tak, kiedy brodawki pękają, a czego przyczyną może być zbyt płytkie przystawianie dziecka do piersi. Czasem pojawia się także zapalenie sutka spowodowane niewyleczonym zastojem, który początkowo objawia się wyczuwalnym palcami twardym guzkiem. Dolegliwości te wymagają interwencji lekarskiej tylko w wyjątkowych sytuacjach. Wietrzenie piersi, zmiany pozycji podczas karmienia oraz regularne odciąganie nadmiaru pokarmu powinny ustrzec Cię od przykrych doświadczeń.