Muszle z kurkami i szpinakiem
Artykuł zewnętrzny
Makaron muszle
Szpinak 1/ torebki
Kurki 20 dag
Cebula
Czosnek
Olej
Sól
Pieprz
Ser gouda
Makaron muszle ugotować na pół twardo. Szpinak przebrać, pokroić, opłukać i blanszować kilka minut w gotującej wodzie. Odcedzić, podsmażyć z czosnkiem na patelni na łyżce masła.
Kurki przebrać, opłukać, posiekać drobno, podsmażyć z cebulą i przyprawami na patelni.
Muszle odcedzić, nadziewać kolejno – 1 łyżeczka kurek, następnie do pełna szpinakiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, poukładać na wierzchu muszli paseczki sera i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 15 minut. Podawać na gorąco z bułką