Muszle z farszem serowym w sosie pomidorowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 16 sztuk makaronu duże muszle
- 25dag sera ricotta
- 20dag pieczarek
- 6dag szynki
- 2 małe cebule
- Po ½ czerwonej i żółtej papryki
- Pół szklanki tartego parmezanu lub innego żółtego sera
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Pieprz, sól
Na sos:
- Puszka pomidorów w zalewie
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- Sól
- Cukier
- Chili
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj, odcedź i ułóż na ściereczce tak, by osączyć go z wody. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz szynkę i smaż około 4 minuty. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż woda odparuje. Zdejmij z ognia, dodaj zmielony ser, natkę, sól, pieprz i wymieszaj.
- Przygotuj sos. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż je na oleju. Pomidory wraz z zalewą dokładnie zmiksuj. Dodaj je do cebuli i czosnku. Gotuj kilka minut, dopraw solą, cukrem oraz chili i ponownie zagotuj.
- Sos wlej do naczynia żaroodpornego. Makaron nadziej farszem serowym, ułóż w naczyniu z sosem, posyp parmezanem i zapiekaj 20 minut w temp. 180 stopni.