Muszle makaronowe z farszem mięsno-warzywnym
Artykuł zewnętrzny
20 szt muszli makaronowych 300 g mięsa mielonego (wieprzowego) 100 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 50 g suszonych pomidorów z żurawiną w oleju z ziołami 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku olej do smażenia 70 g startego sera żółtego po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól,pieprz do smaku Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Odcedzić. Rozłożyć by przestygł i nie posklejał się. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na gorącym oleju .Marchewkę obrać,zetrzeć na tarce,pieczarki oczyścić drobno posiekać,suszone pomidory również posiekać.Do podsmażonej cebuli dodać mięso,marchewkę,pieczarki,przeciśnięty czosnek.Przyprawić solą, pieprzem,oregano,bazylią,czerwoną papryką.Podsmażyć aż mięso zmieni kolor na brązowy.Pod koniec dodajemy suszone pomidory i natkę pietruszki. Muszle napełnić ciepłym farszem, wierz posypać serem żółtym i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki