Muszle makaronowe faszerowane mięsem i makiem

28 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

40 dag makaronu muszle – duże muszle
1/2 kg mielonego mięsa z indyka
1/2 litra śmietany 36 %
szczypiorek
15 dag szynki
15 dag boczku
łyżka oliwy
2 łyżki maku
sól, pieprz, bazylia, oregano

Makaron gotować przez około 7 minut w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Delikatnie wyjąć i odcedzić. Przygotować farsz: wymieszać mielone mięso z indyka z połową śmietany. Dodać drobno pokrojony szczypiorek oraz pokrojone w kosteczkę szynkę i boczek. Doprawić do smaku, napełnić farszem muszle. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać opłukany mak i kilka minut smażyć, wlać resztę śmietany. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć napełnione farszem muszle, polać makowym sosem i pod przykryciem dusić około 20 minut na małym ogniu.