Musaka z Garnka Rzymskiego

2 listopada 2009, dodał: Roemertopf.pl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 800 g oberżyny
  • 600 g baraniny mielonej
  • 1 mała puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 ml śmietany
  • 50 g startego sera
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 40 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/8 l białego wina
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina cukru, cynamonu, oregano
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól

Przygotowanie:

Umyte oberżyny pokroić w plastry, posolić i odstawić. Po 10 minut opłukać wodą. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso, mieszając zarumienić.

Dodać pomidory i wino. Doprawić pieprzem, solą, cukrem, cynamonem, oregano i pietruszką. Bułkę tartą wymieszać z serem. Mleko razem ze śmietaną zagotować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Mieszająć dodać ser i startą gałkę muszkatołową. Zagęścić żółtkami wymieszanymi z odrobiną wody i mąki. Namoczony garnek rzymski wysmarować dobrze masłem, następnie warstwowo układać oberżyny, polewać sosem mięsnym i sosem biały. Posypać płatkami masła. Piec pod przykryciem.

Czas przygotowania 1 godzina



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...