Musaka z Garnka Rzymskiego

2 listopada 2009, dodał: Roemertopf.pl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 800 g oberżyny
  • 600 g baraniny mielonej
  • 1 mała puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 ml śmietany
  • 50 g startego sera
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 40 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/8 l białego wina
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina cukru, cynamonu, oregano
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól

Przygotowanie:

Umyte oberżyny pokroić w plastry, posolić i odstawić. Po 10 minut opłukać wodą. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso, mieszając zarumienić.

Dodać pomidory i wino. Doprawić pieprzem, solą, cukrem, cynamonem, oregano i pietruszką. Bułkę tartą wymieszać z serem. Mleko razem ze śmietaną zagotować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Mieszająć dodać ser i startą gałkę muszkatołową. Zagęścić żółtkami wymieszanymi z odrobiną wody i mąki. Namoczony garnek rzymski wysmarować dobrze masłem, następnie warstwowo układać oberżyny, polewać sosem mięsnym i sosem biały. Posypać płatkami masła. Piec pod przykryciem.

Czas przygotowania 1 godzina