Musaka z Garnka Rzymskiego
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 800 g oberżyny
- 600 g baraniny mielonej
- 1 mała puszka pomidorów
- 2 cebule
- 100 ml mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 ml śmietany
- 50 g startego sera
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 żółtka
- 40 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 1/8 l białego wina
- świeżo zmielony pieprz
- odrobina cukru, cynamonu, oregano
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- starta gałka muszkatołowa
- sól
Przygotowanie:
Umyte oberżyny pokroić w plastry, posolić i odstawić. Po 10 minut opłukać wodą. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso, mieszając zarumienić.
Dodać pomidory i wino. Doprawić pieprzem, solą, cukrem, cynamonem, oregano i pietruszką. Bułkę tartą wymieszać z serem. Mleko razem ze śmietaną zagotować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Mieszająć dodać ser i startą gałkę muszkatołową. Zagęścić żółtkami wymieszanymi z odrobiną wody i mąki. Namoczony garnek rzymski wysmarować dobrze masłem, następnie warstwowo układać oberżyny, polewać sosem mięsnym i sosem biały. Posypać płatkami masła. Piec pod przykryciem.
Czas przygotowania 1 godzina