Musaka – danie greckie

27 listopada 2009, dodał: rosie
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1,5 kg bakłażanów

– 60 dag mielonego mięsa

– 3 mięsiste pomidory

– 4 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyzki smietany 12 %

– 1/3 szklanki oliwy

– pieprz, sól, papryka, listki bazyli

– 1 jajko

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w plastry, posypać solą, żeby goryczka puściła i zostawić na około 10 minut, po tym czasie wytrzeć sok papierowym ręcznikiem. Do bakłażanów dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, na części oliwy podsmażyć bakłażany, przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulkę, dodać mięso, chwilę smażyć. Po wystudzeniu połączyć z jajkiem i śmietaną, doprawić sola i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: plastry bakłażana i mięso (na wierzchu powinny znaleźć się bakłażany) Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i polać zapiekankę. Następnie rozłożyć na wierzchu pokrojone plastry pomidora, skropić oliwa, udekorować listkami bazylii. Zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

musaka



FORUM - bieżące dyskusje

Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Moim zdaniem nie musi byc drogi. Lubię jak pachnie cytrusami.
Delikatna skóra
Polecam Balsam kokosowy z mango, doskonały do delikatnej skóry. Świetnie nawilża...