Musaka – danie greckie

27 listopada 2009, dodał: rosie
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1,5 kg bakłażanów

– 60 dag mielonego mięsa

– 3 mięsiste pomidory

– 4 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyzki smietany 12 %

– 1/3 szklanki oliwy

– pieprz, sól, papryka, listki bazyli

– 1 jajko

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w plastry, posypać solą, żeby goryczka puściła i zostawić na około 10 minut, po tym czasie wytrzeć sok papierowym ręcznikiem. Do bakłażanów dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, na części oliwy podsmażyć bakłażany, przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulkę, dodać mięso, chwilę smażyć. Po wystudzeniu połączyć z jajkiem i śmietaną, doprawić sola i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: plastry bakłażana i mięso (na wierzchu powinny znaleźć się bakłażany) Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i polać zapiekankę. Następnie rozłożyć na wierzchu pokrojone plastry pomidora, skropić oliwa, udekorować listkami bazylii. Zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

musaka



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...