Musaka – danie greckie
Składniki:
– 1,5 kg bakłażanów
– 60 dag mielonego mięsa
– 3 mięsiste pomidory
– 4 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyzki smietany 12 %
– 1/3 szklanki oliwy
– pieprz, sól, papryka, listki bazyli
– 1 jajko
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w plastry, posypać solą, żeby goryczka puściła i zostawić na około 10 minut, po tym czasie wytrzeć sok papierowym ręcznikiem. Do bakłażanów dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, na części oliwy podsmażyć bakłażany, przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulkę, dodać mięso, chwilę smażyć. Po wystudzeniu połączyć z jajkiem i śmietaną, doprawić sola i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: plastry bakłażana i mięso (na wierzchu powinny znaleźć się bakłażany) Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i polać zapiekankę. Następnie rozłożyć na wierzchu pokrojone plastry pomidora, skropić oliwa, udekorować listkami bazylii. Zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.