Mus z białej czekolady w sosie coulis!

11 lipca 2012, dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny

Ten deser  spełni wymagania każdego podniebienia. Delikatna nutka białej czekolady przeniesie nas w krainę błogiej rozkoszy, a intensywny smak truskawek sprawi, iż stanie się to nasz ulubiony, letni deser.

Jak przygotować mus? To proste. Przygotuj:

2 łyżki  cukru

5 łyżek wody

300g białej czekolady

3 jajka

300ml śmietanki kremówki

(składniki podane na 8 porcji)

Do wykonania sosu coulis potrzebujesz:

225g zmiksowanych truskawek

2 łyżki cukru pudru

(całość miksujemy)

Sposób przygotowania:

Prostokątną foremkę wykładamy folią spożywczą. W rondlu o  grubym dnie podgrzewamy na wolnym ogniu wodę z cukrem, cały czas miesząc, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1-2 minuty, aż powstanie syrop. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, wkłądamy do syropu i rozpuszczamy mieszając. Odstawiamy , by całość nieco ostygła. Do masy wbijamy żółtka, ucieramy i czekamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie ubijamy lekko śmietanę, wkręcamy do całości. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy do masy, dokładnie mieszając. Przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej by mus został tam na  nie mniej niż 12 godzin. Wykładamy z zamrażalnika na 10-15 minut przed podaniem.

Wykładamy mus z formy, kroimy w cienkie plastry i podajemy z intensywnie owocowym sosem coulis.

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...