Mus z białej czekolady w sosie coulis!

11 lipca 2012, dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny

Ten deser  spełni wymagania każdego podniebienia. Delikatna nutka białej czekolady przeniesie nas w krainę błogiej rozkoszy, a intensywny smak truskawek sprawi, iż stanie się to nasz ulubiony, letni deser.

Jak przygotować mus? To proste. Przygotuj:

2 łyżki  cukru

5 łyżek wody

300g białej czekolady

3 jajka

300ml śmietanki kremówki

(składniki podane na 8 porcji)

Do wykonania sosu coulis potrzebujesz:

225g zmiksowanych truskawek

2 łyżki cukru pudru

(całość miksujemy)

Sposób przygotowania:

Prostokątną foremkę wykładamy folią spożywczą. W rondlu o  grubym dnie podgrzewamy na wolnym ogniu wodę z cukrem, cały czas miesząc, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1-2 minuty, aż powstanie syrop. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, wkłądamy do syropu i rozpuszczamy mieszając. Odstawiamy , by całość nieco ostygła. Do masy wbijamy żółtka, ucieramy i czekamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie ubijamy lekko śmietanę, wkręcamy do całości. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy do masy, dokładnie mieszając. Przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej by mus został tam na  nie mniej niż 12 godzin. Wykładamy z zamrażalnika na 10-15 minut przed podaniem.

Wykładamy mus z formy, kroimy w cienkie plastry i podajemy z intensywnie owocowym sosem coulis.

Smacznego!