Mus z białej czekolady w sosie coulis!
Ten deser spełni wymagania każdego podniebienia. Delikatna nutka białej czekolady przeniesie nas w krainę błogiej rozkoszy, a intensywny smak truskawek sprawi, iż stanie się to nasz ulubiony, letni deser.
Jak przygotować mus? To proste. Przygotuj:
2 łyżki cukru
5 łyżek wody
300g białej czekolady
3 jajka
300ml śmietanki kremówki
(składniki podane na 8 porcji)
Do wykonania sosu coulis potrzebujesz:
225g zmiksowanych truskawek
2 łyżki cukru pudru
(całość miksujemy)
Sposób przygotowania:
Prostokątną foremkę wykładamy folią spożywczą. W rondlu o grubym dnie podgrzewamy na wolnym ogniu wodę z cukrem, cały czas miesząc, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1-2 minuty, aż powstanie syrop. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, wkłądamy do syropu i rozpuszczamy mieszając. Odstawiamy , by całość nieco ostygła. Do masy wbijamy żółtka, ucieramy i czekamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie ubijamy lekko śmietanę, wkręcamy do całości. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy do masy, dokładnie mieszając. Przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej by mus został tam na nie mniej niż 12 godzin. Wykładamy z zamrażalnika na 10-15 minut przed podaniem.
Wykładamy mus z formy, kroimy w cienkie plastry i podajemy z intensywnie owocowym sosem coulis.
Smacznego!