Mus pomarańczowy

14 stycznia 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:
6 pomarańczy
3 łyżeczki żelatyny
5-7 łyżek cukru pudru
250 ml gęstej śmietany 36%
kilka listków melisy lub mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Odcinamy górne części owoców. Wydobywamy ze środka miąższ, tak abysmy otrzymali ze skórek „miseczki”. Z miąższu wyciskamy sok – do potrawy będzie nam potrzebne 300 ml soku, resztę możemy zostawić do wypicia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Sok ubijamy na parze z żółtkami i cukrem pudrem. Do gęstniejącego kremu, dodajemy żelatynę i miksujemy aż się całkowicie rozpuści i w masie nie będzie żadnych grudek.. Masę studzimy i wstawiamy do lodówki. Wówczas ubijamy śmietanę. Gdy zauważymy,że krem zaczyna gęstnieć na ściankach miski, mieszamy go z bitą śmietaną. Mus nakładamy do miseczek z pomarańczy i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Super wygląda udekorowany listkami mięty lub melisy i kawałeczkami pomarańczy. Mnie wyszło sześć porcji musu,jednak musimy pamietać, żę zależy to od wielkości pomarańczy, czyli naszych miseczek :)

file1326564175



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz