Mus jeżynowy

20 marca 2011, dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • 0,5 l jeżyn (ja użyłam mrożonych)
  • ok.65 dag jogurtu naturalnego bez cukru (gęstego)
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 bita śmietana w proszku dr.Oetkera +200 ml zimnego mleka
  • malinki i jeżynki (cukierki) do dekoracji); w sezonie możemy ozdobić świeżymi owocami

Opis przygotowania

Jeżyny na wpół rozmrożone, posypać cukrem, skropić sokiem z  cytryny, dodać jogurt i zmiksować blenderem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i zmiksować z masą jeżynową. Przełożyć do salaterek lub pucharków. Wstawić do lodówki do skrzepnięcia. Masa nie będzie twarda. Bitą śmietanę ubić z zimnym mlekiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałożyć na mus jeżynowy, ale całkiem go nie zakrywać. Udekorować żelkowymi malinkami i jeżynkami lub świeżymi, jeśli jesteśmy w ich posiadaniu. Córka, która nie lubi jeżyn zjadła swoją porcję i prosiła o dokładkę. Później jej powiedziałam, co zawierał deser. Smacznego!

file1300649335



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...