Mus jeżynowy

20 marca 2011,
dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • 0,5 l jeżyn (ja użyłam mrożonych)
  • ok.65 dag jogurtu naturalnego bez cukru (gęstego)
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 bita śmietana w proszku dr.Oetkera +200 ml zimnego mleka
  • malinki i jeżynki (cukierki) do dekoracji); w sezonie możemy ozdobić świeżymi owocami

Opis przygotowania

Jeżyny na wpół rozmrożone, posypać cukrem, skropić sokiem z  cytryny, dodać jogurt i zmiksować blenderem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i zmiksować z masą jeżynową. Przełożyć do salaterek lub pucharków. Wstawić do lodówki do skrzepnięcia. Masa nie będzie twarda. Bitą śmietanę ubić z zimnym mlekiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałożyć na mus jeżynowy, ale całkiem go nie zakrywać. Udekorować żelkowymi malinkami i jeżynkami lub świeżymi, jeśli jesteśmy w ich posiadaniu. Córka, która nie lubi jeżyn zjadła swoją porcję i prosiła o dokładkę. Później jej powiedziałam, co zawierał deser. Smacznego!

file1300649335



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....