Mus jabłkowy

27 listopada 2009, dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kieliszek rumu
  • 1/2 szkl. wody
  • 4 białka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 10 dag mrożonych jagód

Wykonanie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić na kawałki gotować z sokiem z cytryny aż się rozgotują, przetrzeć przez sito, wystudzić.Żelatynę rozpuścić w wodzie, białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Jabłka wymieszać z rumem, ubijając dodawać porcjami pianę i żelatynę. Gęstniejącą masę wyłożyć do salaterki, ostudzić, wyłożyć na talerz, ozdobić kawałkami jabłka i jagodami.