Mus jabłkowo-dyniowy domowej roboty

19 października 2012,
dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Dynię kroimy na pół, potem na ćwiartki i następnie na węższe kawałki, obieramy, wydłubujemy miąższ, pestki i kroimy w kostkę. Kawałki mogą być spore, bo dynia ładnie i szybko się rozgotowuje. Ja robię w proporcjach mniej więcej pół na pół jabłek i dyni. Do garnka najpierw wrzucam dynię, dodaję odrobinę wody na dno, przykrywam i gotuję co jakiś czas mieszając. po kilkunastu, kilkudziesięciu minutach powinna zmięknąć i wtedy dorzucam jabłka. Najlepiej robić to z antonówkami, bo szybko się rozpadają i nadają się do przetworów. Mieszamy co kilka minut by się nie przypaliły, a gdy owoce się już rozpadną dodajemy cukier – ja staram się dodawać niezbędne minimum, bo przetwory robię głównie dla malutkiego synka i nie chcę go faszerować cukrem. Na 1 duży garnek owoców (przed ugotowaniem) dodaję ok. 2 dużych łyżek cukru. Mieszam, czekam chwilę aż cukier się rozpuści i przekładam gorący mus do słoiczków. Zawsze chwilę jeszcze pasteryzuję (ok. 10-15 min.) i odstawiam na dobę dnem do dołu.

file1350683428



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.