Mus brzoskwiniowo-truskawkowy
składniki na mus brzoskwiniowy:
2 duże połówki brzoskwini w syropie (lub 4 małe)
6 łyżek syropu z brzoskwiń
1 łyżeczka żelatyny
1-2 łyżki wrzątku
warstwa jogurtowa:
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 tabletka słodzika (rozgniecionego)
1 łyżeczka żelatyny
1-2 łyżki wrzątku
składniki na mus truskawkowy:
2,5 szkl. truskawek
słodzik lub cukier (wedle uznania)
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wrzątku
Miksujemy blenderem brzoskwinie z syropem i słodzikiem na gładką masę.
Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i wlewamy do musu ciągle mieszając.
Wlewamy do pucharków lub szklanek ( ja mam takie małe zamykane szklane kubeczki- od zestawu do parowaru) i pozostawiamy do zastygnięcia.
Jogurt mieszamy ze słodzikiem, a następnie z rozpuszczoną żelatyną. Mieszamy i wlewamy cienką warstwę na mus brzoskwiniowy. Pozostawiamy do stężenia.
Miksujemy blenderem truskawki ze słodzikiem na gładką masę.
Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i wlewamy do musu ciągle mieszając.
Wlewamy mus na warstwę jogurtową.
Czekamy aż ostatnia warstwa zastygnie i gotowe.