Murzynek , który zawsze wychodzi

3 marca 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Masa:
– 1,5 szkl. cukru,
– 0,5 szkl. wody
– 1 kostka margaryny
– 3-4 łyżki ciemnego kakao,

Ciasto:
– 2 szkl. mąki,
– 4 żółtka,
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
– piana z białek,

1. Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszająć, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.

2. Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/2 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać.

3. Piecyk nagrzać. Podłużną formę nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.

4. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut (ale najlepiej jest sprawdzać patyczkiem) w 180 stopniach.

5. Po upieczeniu odczekać 10 min. i wyjąć ciasto z blachy i na jego bokach oraz górze pędzelkiem rozprowadzić pozostawione 1/2 szkl. polewy kakaowej.

Smacznego

file1267653517