Mufiny z żurawiną
Artykuł zewnętrzny
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szkl.żurawin
- sok z 1/2 cytryny
- 2 jajka
- 3/4 szkl. mleka
- 10 dag masła
- 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki różowego barwnika spożywczego
Żurawiny zalać sokiem cytrynowym i odstawić na kilka minut.Maślo roztopić.W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche razem z żurawinami i sokiem cytrynowym.W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem , ekstraktem i barwnikiem. Dodac powoli masło i wymieszać, dodać do składników sypkich i wymieszać.Ciasto wyłożyc do papilotek i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wystudzone dowolnie udekorowac.