Muffiny z jagodami goji i drażami

23 listopada 2012, dodał: Bożena
Artykuł zewnętrzny
  • 3/4 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 – 2/3 szkl. cukru drobnego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników [ u mnie przez przypadek 2 łyżeczki]
  • 1 /2 szklanki jagód goji
  • 1/2 szkl. kolorowych draży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 kostki masła (50g)
  • 1 szkl. maślanki albo kefiru

Obie mąki wsypać do jednego naczynia, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, i przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać roztopione, przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajo i sok z  cytryny. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać – tylko do lekkiego połączenia składników, bo zbyt długie wyrabianie powoduje, że babeczki słabiej rosną. Podzielic na połowę, do jednej dodac namoczone i  odsączone jagody goji ,a do drugiej draże.Porcje ciasta nakładać do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec ok. 15 min w  piekarniku nagrzanym do 180 st. C – przed wyjęciem sprawdzić jedną patyczkiem czy są upieczone.

file1353694558