Muffiny z jagodami goji i drażami
Artykuł zewnętrzny
- 3/4 szkl. mąki pszennej luksusowej
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej razowej typ 2000
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 – 2/3 szkl. cukru drobnego
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników [ u mnie przez przypadek 2 łyżeczki]
- 1 /2 szklanki jagód goji
- 1/2 szkl. kolorowych draży
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 kostki masła (50g)
- 1 szkl. maślanki albo kefiru
Obie mąki wsypać do jednego naczynia, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, i przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać roztopione, przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajo i sok z cytryny. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać – tylko do lekkiego połączenia składników, bo zbyt długie wyrabianie powoduje, że babeczki słabiej rosną. Podzielic na połowę, do jednej dodac namoczone i odsączone jagody goji ,a do drugiej draże.Porcje ciasta nakładać do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – przed wyjęciem sprawdzić jedną patyczkiem czy są upieczone.