Mufinki otrębami owsianymi i rodzynkami!
składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szkl otrąb owsianych ( mozna też dodać w jakiejść części otręby pszenne)
- 1 szkl mleka
- 6 łyżek oleju
- 100 g. rodzynek
- 50 g. wiórek kokosowych
- 1/2 szkl drobnego cukru
- mały cukier waniliowy
Rodzynki namoczyć i odcedzić. Oprószyć mąką .
W pierwszej misce : Jajka dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym . Dodać mleko i olej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać płatki, wiórki kokosowe. Wlać do tej miski zawartość pierwszej miski. Lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Dokładnie wymieszać.
Na przygotowaną wysmarowaną formę ( ja mam prostokątną blaszaną formę na 24 nieduże mufinki) nakłądamy ciasto – równo z formą .
Piekę 15 min w piekarniku ustawionym na 180 stopni ( dwie grzałki i termoobieg ) , ale warto za pierwszym razem wypróbować swój czas pieczenia mufinek.
—-
Dodająć całą porcje otrąb owsianych uzyskamy bledsze mufinki, przy otrębach pszennych ciemniejsze. Mogą być stosowane wymiennie lub w różnych proporcjach w zależności od upodobań.
Smacznego!