Mufinki morelowe MM by Yvonne

23 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

1 ½ szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału

4 łyżki fruktozy

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

1/8 łyżeczki soli

½ szklanki maślanki

½ szklanki mleka 0%

2 białka

1 łyżka dżemu morelowego słodzonego fruktozą

5 łyżek oliwy z oliwek

W dwóch miskach wymieszać składniki: suche z suchymi, mokre z mokrymi. Do mokrych wsypać suche i energicznie wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco luźniejszą, niż kwaśna śmietana. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka. Formy na mufinki wypełniać do 2/3 wysokości ciastem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut (przez pierwsze 3 minuty z włączonym termoobiegiem).

Smacznego!

file1259002014



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz