Mufinki morelowe MM by Yvonne

23 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

1 ½ szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału

4 łyżki fruktozy

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

1/8 łyżeczki soli

½ szklanki maślanki

½ szklanki mleka 0%

2 białka

1 łyżka dżemu morelowego słodzonego fruktozą

5 łyżek oliwy z oliwek

W dwóch miskach wymieszać składniki: suche z suchymi, mokre z mokrymi. Do mokrych wsypać suche i energicznie wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco luźniejszą, niż kwaśna śmietana. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka. Formy na mufinki wypełniać do 2/3 wysokości ciastem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut (przez pierwsze 3 minuty z włączonym termoobiegiem).

Smacznego!

file1259002014



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...