Mufinki morelowe MM by Yvonne

23 listopada 2009,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

1 ½ szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału

4 łyżki fruktozy

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

1/8 łyżeczki soli

½ szklanki maślanki

½ szklanki mleka 0%

2 białka

1 łyżka dżemu morelowego słodzonego fruktozą

5 łyżek oliwy z oliwek

W dwóch miskach wymieszać składniki: suche z suchymi, mokre z mokrymi. Do mokrych wsypać suche i energicznie wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco luźniejszą, niż kwaśna śmietana. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka. Formy na mufinki wypełniać do 2/3 wysokości ciastem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut (przez pierwsze 3 minuty z włączonym termoobiegiem).

Smacznego!

file1259002014



FORUM - bieżące dyskusje

Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...
Książki
Też lubię. Słucham w drodze do pracy, albo na rowerze. Często też słucham...
Niesamodzielnosc finansowa kobiet
Jeszcze bardziej przeraża, że nie wystarczy pracować na pełnym etacie, żeby mieć emeryturę wystarczającą...