Muffiny z gorzką czekoladą i nutką mięty

24 października 2012, dodał: Darin
Artykuł zewnętrzny

składniki:

280 g mąki pszennej

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

80 g cukru

150 g posiekanej gorzkiej czekolady

2 średnie jajka

250 ml mleka

6 łyżek oleju

2 łyżeczki kropli miętowych lub ekstraktu miętowego

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wmieszać cukier i kawałeczki gorzkiej czekolady. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, wmieszać mleko, olej, krople miętowe. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać do połączenia się składników. Ciastem napełnić papilotki pozostawiając ¼ wysokości „wolną”. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmować z formy po lekkim przestygnięciu.

fot. redakcja