Muffiny z gorzką czekoladą i nutką mięty
Artykuł zewnętrzny
składniki:
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g cukru
150 g posiekanej gorzkiej czekolady
2 średnie jajka
250 ml mleka
6 łyżek oleju
2 łyżeczki kropli miętowych lub ekstraktu miętowego
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wmieszać cukier i kawałeczki gorzkiej czekolady. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, wmieszać mleko, olej, krople miętowe. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać do połączenia się składników. Ciastem napełnić papilotki pozostawiając ¼ wysokości „wolną”. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmować z formy po lekkim przestygnięciu.
fot. redakcja