Muffiny z budyniem i truskawkami – pomysłowy deser
Sezon na truskawki rozpoczęty, a nam nadal dokuczają chłodne i deszczowe wieczory. Jak poradzić sobie z pogodą? Polecam doskonały przepis, który poprawi humor każdemu i znakomicie sprawdzi się w tym czasie.
Muffiny z budyniem ( czas przygotowania- około 35 minut)
Ciasto
Składniki mokre:
– szklanka mleka
-150g roztopionego masła lun margaryny
– 2 jajka
Składniki suche:
– 1,5 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
-3/4 szklanki cukru
Nadzienie
– 1 budyń waniliowy
-1,5 szklanki mleka
-2 łyżki cukru
Dodatkowo
– świeże truskawki
– bita śmietana w spreju
Przygotowanie
Budyń ugotować z wymienionych składników. Zaczekać aż zgęstnieje i wystygnie.
Masło roztopić i ostudzić, następnie dodać pozostałe składniki mokre. W osobnej misce wymieszać składniki suche. Kolejnym krokiem jest ręczne połączenie składników mokrych z suchymi w 1 misce.
Na dno foremek wlać ok. 1 cm ciasta, następnie łyżką nałożyć budyń i zakryć go resztą ciasta.
Muffinki pieczemy ok. 20-25min. w temp. 180 stopni.
Teraz pozostaje uż tylko obrać żwieże truskawki.
Upieczone ciastko najlepiej podawać na ciepło, udekorowanie bitą śmietaną i truskawkami. Delektujmy się deszczowymi wieczorami!