Muffinki z czekoladą, bananami i espresso
składniki:
2 dojrzałe banany
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki topionego masła
1/4 szklanki pełnego mleka
1 duże jajko
1 1/2 szkl mąki
2 łyżeczki mocnego espresso
1 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
85 gram czekolady mlecznej, połamanej na małe kawałki
85 g czekolady gorzkiej, połamanej na małe kawałki
Piekarnik nagrzać do 175 st C. Formę do mufinów spryskać olejem.
W średniej misce wymieszać rozgniecione widelcem banany, cukier, masło, espresso, mleko i jajko.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i sodę. W środku mieszanki zrobić dołek i wlać do niego masę z bananów, delikatnie mieszając. Dodać czekoladę, wymieszać łyżką.
Wypełnić formę mufinową masą do 3/4 wysokości formy. Piec 20-25 minut, do czasu aż drewniany patyczek wbity w środek mufina, będzie suchy. Kiedy się upieką, wyjąć z formy i studzić na kuchennej kratce. Mufiny można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni.