Muffiny z bananem

16 marca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

6774
Muffinki z  czekoladą, bananami i espresso

składniki:

2  dojrzałe banany
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki topionego masła
1/4 szklanki pełnego mleka
1 duże jajko
1 1/2 szkl mąki
2 łyżeczki mocnego espresso
1 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
85 gram czekolady mlecznej, połamanej na małe kawałki
85 g czekolady gorzkiej, połamanej na małe kawałki

Piekarnik nagrzać do 175 st C. Formę do mufinów spryskać olejem.

W średniej misce wymieszać rozgniecione widelcem banany, cukier, masło, espresso, mleko i jajko.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i sodę. W środku mieszanki zrobić dołek i wlać do niego masę z bananów, delikatnie mieszając. Dodać czekoladę, wymieszać łyżką.

Wypełnić formę mufinową masą do 3/4 wysokości formy. Piec 20-25 minut, do czasu aż drewniany patyczek wbity w środek mufina, będzie suchy. Kiedy się upieką, wyjąć z formy i studzić na kuchennej kratce. Mufiny można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....