Muffiny z bananem

16 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

6774
Muffinki z  czekoladą, bananami i espresso

składniki:

2  dojrzałe banany
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki topionego masła
1/4 szklanki pełnego mleka
1 duże jajko
1 1/2 szkl mąki
2 łyżeczki mocnego espresso
1 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
85 gram czekolady mlecznej, połamanej na małe kawałki
85 g czekolady gorzkiej, połamanej na małe kawałki

Piekarnik nagrzać do 175 st C. Formę do mufinów spryskać olejem.

W średniej misce wymieszać rozgniecione widelcem banany, cukier, masło, espresso, mleko i jajko.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i sodę. W środku mieszanki zrobić dołek i wlać do niego masę z bananów, delikatnie mieszając. Dodać czekoladę, wymieszać łyżką.

Wypełnić formę mufinową masą do 3/4 wysokości formy. Piec 20-25 minut, do czasu aż drewniany patyczek wbity w środek mufina, będzie suchy. Kiedy się upieką, wyjąć z formy i studzić na kuchennej kratce. Mufiny można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...