Muffiny rozgrzewające z likierem
Składniki:
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki oleju
1 jajko
1 szklanka mleka
Budyń waniliowy
Likier pomarańczowy
Cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Garść startej skórki pomarańczowej
miód
Przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, cynamon
Sposób przygotowania (około 5 minut+ 20 minut pieczenia):
Mieszamy składniki suche( mąka, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy).
Przygotowujemy budyń wanilinowy z 1 szklanki mleka; jeszcze gorący budyń, przyprawiamy według uznania (imbir, cynamon, gałka muszkatowa),dosładzając miodem. Na koniec dolewamy 0,7ml likieru pomarańczowego. Całość dokładnie mieszamy.
W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre- jajko, olej. Łączymy z budyniem, a następnie ze składnikami suchymi.
Na sam koniec do ciasta dosypujemy skórkę pomarańczową. Mieszamy.
Pieczemy 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Gdy zależy nam na czasie, upieczone babeczki możemy w szybki sposób ozdobić. Ja do tego celu używam jogurtu typu Fantazja np. o smaku waniliowym, do którego dołączone są czekoladowe kółeczka ( efekt jak na zdjęciu).
Smacznego!