Muffiny rozgrzewające z likierem

17 listopada 2012, dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 szklanka mąki razowej

1 szklanka mąki tortowej

1/2 szklanki oleju

1 jajko

1 szklanka mleka

Budyń waniliowy

Likier pomarańczowy

Cukier wanilinowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Garść startej skórki pomarańczowej

miód

Przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, cynamon

Sposób przygotowania (około 5 minut+ 20 minut pieczenia):

Mieszamy składniki suche( mąka, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy).

Przygotowujemy budyń wanilinowy z 1 szklanki mleka; jeszcze gorący budyń, przyprawiamy według uznania (imbir, cynamon, gałka muszkatowa),dosładzając miodem.  Na koniec dolewamy 0,7ml likieru pomarańczowego. Całość dokładnie mieszamy.

W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre- jajko, olej. Łączymy z budyniem, a następnie ze składnikami suchymi.

Na sam koniec  do ciasta dosypujemy skórkę pomarańczową. Mieszamy.

Pieczemy 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Gdy zależy nam na czasie, upieczone babeczki możemy w szybki sposób ozdobić. Ja do tego celu używam jogurtu typu Fantazja np. o smaku waniliowym, do którego dołączone są czekoladowe kółeczka ( efekt jak na zdjęciu).

Smacznego!

file1353176898



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...